Specialisti za elektrotehnični material

Zakaj strukturirano ožičenje?

Elektronabava > Nasveti  > Inštalacije  > Zakaj strukturirano ožičenje?
strukturirano-ožičenje

Zakaj strukturirano ožičenje?

Z željo približati strukturirano oz. univerzalno ožičenje vsem bralcem, naj spodnje besedilo služi kot enostavna razlaga ožičenja. Potrudil se bom, da bo čim bolje razumljivo in zato uporabil kar se da malo strokovnih izrazov, saj je moj cilj čim bolj preprosta razlaga za nekoga, ki se s tem srečuje prvič, ali pa bi rad izvedel osnove. S tem namenom v članku predstavljam tudi način označevanja kablov.

Vse naprave, ki potrebujejo prenos podatkov, potrebujejo tudi strukturirano ožičenje, naj bo to telefonski aparat, mobilni telefon, prenosni ali stacionarni računalnik, letalo, vlak ali avtomobili, ki komunicirajo s sateliti, CNC stroj za obdelavo kovin, fotokopirni stroj in veliko drugih naprav.

Prihodnost je skupaj z razvojem računalništva vedno bolj povezana s strukturiranim ožičenjem, saj lahko skoraj povsod najdemo strukturirano ožičenje:

v stanovanjskih objektih se uporabljajo npr. za internetno povezavo od modema do računalnika, za WiFi aplikacije, za povezavo TV z zunanjim internetom, za telefonsko povezavo, za povezavo domofonov …
v poslovnih objektih kot povezava od strežniških sob do računalnikov in telefonov v pisarnah, za povezavo do omrežnih tiskalnikov …
v industriji se uporablja npr. za povezavo različnih strojev oz. naprav z aktivno opremo, z namenom kontrole ali pridobivanja informacij iz naprave.

 

KRATEK ORIS ZGODOVINE STRUKTURIRANEGA OŽIČENJA

Zgodovina strukturiranega ožičenja sega še v čase, ko smo se s telefonskim aparatom pogovarjali po tako imenovanih »paricah«. Iz telefonske centrale je bil proti uporabniku položen večparični telefonski kabel in vsakemu uporabniku je bila dodeljena ena parica. Sledili so prvi modemi in s tem povezovanje v zunanji svet interneta. Kot zanimivost za mlade generacije – v tistih časih so se slike nalagale po nekaj minut. Modemi so se vključevali in piskali takrat, ko je bila vzpostavljena povezava z internetom. Po končani uporabi pa je bilo treba z modemom prekiniti povezavo, da bi lahko uporabljali telefonski aparat.

Sledile so prve povezave, pri katerih ni bilo potrebno prekinjati povezave modema. Naročnina pri ponudniku je veljala za 24 ur na dan in 7 dni na tedne, ne glede na količino prenesenih podatkov. Takrat so se začeli prvi prenosi glasbe, filmov, pošiljanje elektronskih sporočil itd.

 

KABLI STRUKTURIRANEGA OŽIČENJA

Namesto osnovne parice so se pričeli pojavljati prvi kabli strukturiranega ožičenja. Sestava kabla je bila s štirimi paricami in sprva v plašču ni bilo zaščite proti zunanjim električnim vplivom. Kasneje je bila dodana tudi zaščita v obliki folije. Najprej v plašču, nato pa tudi okoli posamezne parice. Nastali so različni nazivi kablov, pri čemer se prvi dve črki v imenu nanašata na konstrukcijo plašča, zadnje tri črke pa na konstrukcijo paric, primer v tabeli spodaj:

    Podatkovni kabel X X / Y Z Z
X X Konstrukcija plašča
U = unscreened oz. brez zaščite
F = Foil screened oz. zaščita s kovinsko folijo
S = Braid screened oz. zaščita s kovinsko mrežico
SF = Braid and Foil screened oz. zaščita s kovinsko mrežico in folijo
Y Zaščita parice ali četvorčka
U = Unscreened oz. brez zaščite
F = Foil screened oz. zaščita s kovinsko folijo
Z Z Konstrukcija parice ali četvorčka
TP = Twisted Pair ali sukana parica
TQ = Twisted Quad ali sukan četvorček

 

SODOBNI OPTIČNI KABLI

Zaradi težnje po večjih hitrostih se je ustvarila močna konkurenca na področju aktivne opreme in vsak od proizvajalcev si je želel svoj kos pogače. Ponudniki so poleg »24h online« ponujali vedno višje hitrosti in temu je morala slediti tudi pasivna oprema oz. infrastruktura. Dovodni več-parični telefonski kabli so se pričeli počasi poslavljati. Naredili so prostor novim, zmogljivejšim kablom, kot so koaksialni in nato tudi zadnji krik mode – optični kabel.

Po večini je infrastruktura zasnovana tako, da je hrbtenica oz. dovod omrežja urejen z optičnim vlaknom. Na strani pošiljatelja je aktivna oprema oz. naprava, ki podatke pretvori iz električnega v svetlobni signal in s pomočjo LED ali laserja pošilja svetlobni signal proti prejemniku. Podatki potujejo po jedru vlakna s pomočjo odbojev od plašča, ki je drugačne gostote kot samo jedro. Enaka aktivna oprema oz. naprava na strani uporabnika »ujame« svetlobni signal in ga pretvori nazaj v električni signal. Na ta način se premagujejo več deset ali sto kilometrske razdalje. Pretvorjeni podatki se pomočjo t. i. podatkovnih kablov strukturiranega ožičenja prenesejo do 100 m daleč do računalnika, telefona, fax-a, tiskalnika itd.

V naslednji izdaji članka »Strukturirano ožičenje« bo predstavljen PoE (Power over Ethernet) protokol, ki bo tudi tehnično bolj zanimiv.

Zlatko Ajdinovič, zlatko.ajdinovic@www.elektronabava.si

Preveri v e-trgovini >>

Zlatko Ajdinovič

zlatko.ajdinovic@elektronabava.si

Zlatko Ajdinovič je zaposlen v Elektronabavi kot prodajni specialist za strukturirano ožičenje in komunikacijska omrežja