Specialisti za elektrotehnični material

Tehnična oprema za udobje in energetsko učinkovitost zgradb

Elektronabava > Nasveti  > Inštalacije  > Tehnična oprema za udobje in energetsko učinkovitost zgradb
Tehnicna-oprema-zgradb

Tehnična oprema za udobje in energetsko učinkovitost zgradb

Tehnična oprema v zgradbah predstavlja tehnološke rešitve in sisteme, ki zagotavljajo lastniku zgradbe oziroma uporabniku varnost, udobje in energetsko učinkovitost. Namembnost zgradbe in želje uporabnika so tiste, ki določajo, kateri funkciji je potrebno dati največ poudarka. Če imamo občutek, da z odvečnimi dnevnimi rutinami izgubljamo dragocen čas, bomo razmišljali o avtomatiziranju doma ali pisarne, zagotovili si bomo kakovostnejši počitek, delo brez motenj in okolje, ki se najbolj prilagaja našim potrebam. Kadar pa govorimo o stroških in prispevku k varovanju narave, pa bomo razmišljali o načinu ogrevanja in energetski učinkovitosti zgradbe oziroma doma, o čemer si lahko več preberete v nadaljevanju.

 

Oprema in sistemi, ki zagotavljajo podporo in udobje v zgradbah, so sledeči:

Domofonski sistemi
Sistem skrbi za audio ali/in video komunikacijo med obiskovalcem in stanovalcem/receptorjem. Komunikacija lahko poteka neposredno, ali preko centrale. Glede na odločitev stanovalca je odvisno, kakšno akcijo bo po komunikaciji z obiskovalcem sprožil (odpre vhodna vrata, garažna vrata, vhod na dvorišče …). Sistem je lahko povezan tudi s pametnim telefonom, preko katerega smo lahko dosegljivi tudi, kadar nismo doma.

Intercom sistemi
Intercom sistemi so ponavadi povezani z domofonskim sistemom, skrbijo pa za komunikacijo med stanovalci znotraj stanovanja ali objekta. Intercom sistem ponavadi vključuje tudi možnost poslušanja radia.

Ozvočenje
Sistem ozvočenja skrbi za prijetno abmientalno audio izkušnjo uporabnikov. Lahko uporabljamo specialne audio sisteme, prilagojene določenemu prostoru, integrirane proizvode visoke kakovosti, vgradljive v/na steno ali centralne audio sisteme s predvajalnikom (CD, DVD, USB …), ojačevalnikom ter stropnimi zvočniki. Centralni predvajalnik je ponavadi povezan z internetom, kar pa omogoča predvajanje glasbe iz skoraj neomejenih virov.

Avtomatizacija zgradb
Zgradbe imajo po navadi več sistemov, ki pa niso nujno povezani med sabo. Avtomatizacija skrbi, da se določene akcije v zgradbah izvajajo avtomatično oziroma s pritiskom na gumb (daljinec, stenski upravljalnik, aplikacija na pametnem telefonu ali tablici). Za to je potrebno objekt opremiti s senzorji (vremenska postaja, toplotni senzor, senzor gibanja, senzor svetlobe, zalitje vode …), da sistem po programiranem načinu vklopi ali izklopi določene aktuatorje (vklop luči, zapiranje ventila radiatorja, zapiranje okna, spuščanje senčil ipd.)

Videokonferenčni sistemi
Sistemi, ki se uporabljajo predvsem v poslovnih okoljih in tudi določenih delovnih prostorih doma. Videokonference so namenjene komunikacijski povezljivosti dveh ali več oseb. Prihranijo čas in stroške poti. Komunikacija je zvočna ali/in slikovna, prenaša se govor, video slika udeležencev in vsebine, ki so tematika pogovora/sestanka (ppt prezentacija, načrti …). Naprave, ki se uporabljajo za videokonferenco, so v prvi vrsti namenjene izjemno kvalitetnemu zajemu in obdelavi zvoka, prenosu v realnem času in zagotavljajo dobro slišnost, sliko in vsebino vsem udeležencem konference, kar z običajnimi telefonskimi povezavami in internetnimi aplikacijami ne moremo zagotoviti.

SOS in sestrski klicni sistemi
Sistemi so namenjeni klicu na pomoč, ko uporabnik potrebuje pomoč oziroma se mu zgodi nesreča (kopalnica, toaleta …). Sistemi se veliko uporabljajo v bolnišnicah, domovih za starejše ipd.). Preko tipke ali vrvice se sproži opozorilo na podlagi katerega se lahko organizira takojšnja pomoč strokovnega osebja.

Registracija delovnega časa
Sistem je namenjen beleženju delovnega časa in obračunu delovnih ur. Običajno je kombiniran s sistemi kontrole pristopa, saj se pri obeh sistemih uporabljajo isti ključki oziroma kartice za identifikacijo oseb.

Sinhronizacija ur
Sinhronizacija ur se uporablja v ustanovah, kjer se vgrajujejo javne ure in je pomembno prikazovati točen čas. To so običajno javne ustanove, zdravstveni domovi, šole, železniške in avtobusne postaje in podobno.

 

Oprema in sistemi, ki skrbijo za energetsko učinkovitost v zgradbah pa so sledeči:

Avtomatizacija
Avtomatizacija v funkciji energetske učinkovitosti skrbi za usklajenost naprav za prezračevanje, ogrevanje in hlajenje (npr. hlajenje prostora ob odprtem oknu pri poletnih temperaturah ni možno). Avtomatizacija je povezana z viri ogrevanja in hlajenja, skrbi za primerno temperaturo preko nastavljenega tedenskega urnika ali senzorjev ter stroškovno učinkovito usklajuje vire glede na potrebe uporabnika. Tako se npr. zračenje prostorov izvaja ponoči, gretje vode na elektriko v času nizke tarife ipd.

Centralni nadzor ogrevanja
Centralni nadzor ogrevanja skrbi predvsem za nadzor porabe, stroške ogrevanja oziroma hlajenja, prikaz statističnih in historičnih podatkov in s tem pomaga uporabniku izbirati optimalne odločitve. Običajno se v ta namen uporablja tudi aplikacija na pametnem telefonu ali tablici.

Krmilni sistemi za ogrevanje in hlajenje
Krmilni sistemi so namenjeni predvsem avtomatskemu ogrevanju in hlajenju. Pri tem sistem vseskozi skrbi za idealno temperaturo posameznih prostorov in prijetno bivanje. Uporabnik le nastavi želeno temperaturo v posameznih prostorih in tedenski urnik.
 

Sklep

Področje tehnične opreme v zgradbah je precej široko, a hkrati izjemno pomembno za vsak objekt. Tehnični sistemi nadgrajujejo osnovne sisteme zgradb, kot so vodovodni razvod, ogrevanje in hlajenje prostorov, razsvetljava, razvod električne energije in lokalno računalniško omrežje. Stopnja varnosti, udobnosti in energetske učinkovitosti pa je prepuščena željam uporabnika.

V Elektronabavi smo s partnerskimi podjetji in izvajalci pripravili ponudbo za vse tehnične sisteme zgradb. Rešitev je veliko, predvsem pa se prilagajamo specifikam objektov, željam in proračunu investitorjev ter potrebam naših kupcev. Zagotavljamo opremo, tehnično pomoč, storitve programiranja in spuščanja v pogon ter vzdrževanje v garancijski in pogarancijski dobi. V ponudbi se stalno izboljšujemo z vidika ugodnih cen, kvalitete opreme in usluge, ki jo nudimo našim kupcem.

Preizkusite nas, in skupaj bomo opremili varnejše, udobnejše in učinkovitejše javne, poslovne in stanovanjske zgradbe in domove!

Andrej Skobe, andrej.skobe@www.elektronabava.si

Preveri v e-trgovini >>

Andrej Skobe

andrej.skobe@elektronabava.si