Specialisti za elektrotehnični material

Talne doze OBO – dovršenost videza in tehnologije

Elektronabava > Nasveti  > Inštalacije  > Talne doze OBO – dovršenost videza in tehnologije

Talne doze OBO – dovršenost videza in tehnologije

Osnova vseh talnih inštalacij so talne doze. V našem prodajnem programu nudimo tudi sete talnih doz, ki so sestavljeni iz osnovne talne doze (montaža v estrih), vgradnega okvirja s pokrovom ter nosilcev priključnih elementov.

Kaj je talna doza?

Talna doza je električen element v tleh, s pomočjo katerega, pripeljemo električno energijo ali signal do določene točke v prostoru in ga uporabimo za napajanje začasnih inštalacij. Iz te točke bomo peljali električno energijo ali signal do porabnika ali delovnega mesta.

Kje se uporabljajo talne doze?

Povsod, kjer obstaja potreba po oskrbi z električno energijo do določene točke v prostoru, kjer s stenskimi inštalacijami zaradi velikosti prostora ne pridemo v bližino odjemnika električne energije.

Slika 1: Primeri uporabe talnih doz – razstavne površine v avto hišah, muzejih, močno frekventna območja na letališčih, železniških postajah, hotelih …

V teh primerih morajo načrtovalci in izvajalci poseči po rešitvah s področja talnih inštalacij, saj le te zagotavljajo največjo vzdržljivost pri velikih obremenitvah, zaščito pred vlago, obratovalno varnost in dolgo življenjsko dobo.

Preveri v e-trgovini

TALNA DOZA GES R2

So okrogle oblike in idealne za tla, ki se vzdržujejo z mokrim čiščenjem. Predstavljajo primerno rešitev za največje obremenitve.

Doza je sestavljena iz treh elementov:

 • Doza za glazuro – nastavljiva osnova je namenjena za vgradnjo talne doze GES R2 v glazuro ali privzdignjena tla. Osnova talne doze za glazuro ima čvrsto ploščo, ki služi kot rob za izravnavanje glazure. Zaščitni pokrov se izbije po polaganju glazure, vgradna škatla in oprema pa se vgradita po polaganju tal. Področje niveliranja je v razponu 85 -130 mm.

Slika 2: Doza za glazuro

Preveri v e-trgovini
 • Vgradna škatla/doza – je lahko prazna ali opremljena, inštalacijski prostor pa zadostuje za dve enoti Modul 45 in hkrati omogoča istočasno vgradnjo energetskih in multimedijskih priključkov, kot sta HDMI ali VGA. Inštalacijski prostori za močni in šibki tok so ločeni. Vgradna škatla ima vhode za kable, ki se po potrebi izbijejo (omogočajo natezno razbremenitev kabla). Po ožičenju se vgradna škatla vstavi v nastavljivo osnovo talne doze.

Slika 3: Vgradna škatla/doza

Preveri v e-trgovini
 • Pokrov talne doze z izvodom za kable Tubus – ščiti dozo v zaprtem in odprtem stanju pred vstopom vode. Ta pokrov je primeren za mokro vzdrževanje tal skladno s standardom EN 50085-2-2.

Slika 4: Primeri različnih vrst pokrovov za talne doze

Preveri v e-trgovini
Montaža osnove talne doze v glazuro
 1. Vgradnja GES R2 v glazuro se izvaja s pomočjo kompaktne osnove talne doze. Osnova talne doze za glazuro ima čvrsto ploščo, katere okvir služi kot rob za izravnavanje glazure. Zaščitni pokrov doze se izbije po polaganju glazure. Za tem se lahko instalirata tako vgradna doza kot pokrov talne doze.
 2. Povezovanje – dovod kabla se izvede s pomočjo fleksibilnih elektroinštalacijskih cevi v izolacijskem sloju talne glazure. Na osnovi talne doze so štirje vhodi za kable, ki se lahko po potrebi izbijejo. Okvir osnove talne doze omogoča stabilnost doze in razbremenitev obremenitve v tleh. Vgradna doza in oprema se vgradita po položitvi tal.
 3. Niveliranje – osnova talne doze se namesti s pomočjo treh nivelirajočih nožic na zgornji rob talne glazure. Področje niveliranja je v razponu 85 do 130 mm.

TALNA DOZA UDHOME GES 4 in 9

Talne doze UDHOME GES 4 in 9 so kvadratne oblike. V estrih se jih vgrajuje v globini od 70 – 100 mm. Okvir se lahko prilagodi zgornjemu robu talne obloge s pomočjo štirih podpor za izravnavanje do +30 mm. V primeru višjih talnih nadgradenj se lahko montira set za povečanje višine od 10 – 60 mm. Dobavljive so tudi v izvedbi iz nerjavečega jekla in medenine. S svojo posebno obliko se prilagajajo zahtevni arhitekturi, saj je viden samo kovinski rob doze in odprtina za priključek kabla.

Doza je sestavljena iz štirih elementov:

 1. Osnova talne doze. Nastavlja se lahko od 70 – 100 mm. Ohišje je perforirano z luknjami za cevi M25.
 2. Zaščitni pokrov za talno dozo.
 3. GES4, GES9 vgradni okvir s pokrovom za talne obloge debelin 3, 5, 8 in 10 mm.
 4. Nosilci priključnih elementov MT … Modul 45.

 

Slika 5: Štirje sestavni deli talne doze

Dimenzije
 • UDHOME GES 4 204×204 mm do 6 schuko vtičnic (ena trojna vtičnica v kompletu).
Preveri v e-trgovini
 • UDHOME GES 9 264×264 mm do 12 schuko vtičnic (dve dvojni vtičnici v kompletu).
Preveri v e-trgovini

UDHOME 4 s 4 ali 6 elektroelementi serije Modul 45 in UDHOME 9 z 9 ali 12 elektroelementi serije Modul 45 se lahko fleksibilno opremita z električnimi, podatkovnimi in multimedijskimi vtičnicami.

Slika 6: Razporeditev in sestava vgradnih doz UDHOME – GES 4 IN GES 9

Sklep

Uporabo talnih doz OBO vam priporočamo za vse primere, kjer potrebujete dostop do elektrike v tleh, v sredini prostora, daleč od stenskih električnih inštalacij. OBO talne doze se poleg svoje tehnične dovršenosti odlikujejo tudi s svojo izjemno estetsko noto, ki se lahko prilagodi tudi arhitekturno zahtevnim okoljem. Na voljo so pokrovi v različnih barvnih in kovinskih odtenkih, ki zadovoljijo tudi najzahtevnejše.

Miha Pengal

miha.pengal@elektronabava.si

Miha Pengal je zaposlen v Elektronabavi kot produktni specialist za kabelsko opremo in pribor.