Specialisti za elektrotehnični material

Študija primera: Zamenjava zasilne razsvetljave

Elektronabava > Nasveti  > Študija primera: Zamenjava zasilne razsvetljave

Študija primera: Zamenjava zasilne razsvetljave

Tokratna študija primera govori o tisti vrsti razsvetljave, ki jo mnogokrat sprejemamo zgolj kot nujno birokratsko zahtevo, a je v ključnih trenutkih še kako pomembna. Vgradnja kakovostnega sistema zasilne razsvetljave lahko znatno izboljša varnost in odigra pomembno vlogo ob neljubih dogodkih kot so izpad električne energije, potresi, poplave in požari.

V podjetju ETI d.o.o., oziroma v njihovem proizvodnem obratu v Kamniku, se lahko pohvalijo z novo, sodobno varnostno razsvetljavo proizvajalca AWEX, ki smo jo vgradili v sodelovanju z našim poslovnim partnerjem.

Elektronabava je prevzela projekt »na ključ«, kar pomeni, da smo podjetju ETI nudili svetovanje pri izbiri najbolj učinkovitega sistema zasilne razsvetljave, pripravo svetlobno tehničnih izračunov in tehnično svetovanje ter montažo, opravljeno v sodelovanju s podjetjem ELNET Izlake. Po zaključeni montaži smo vzdrževalcem na obratu priskrbeli navodila za uporabo in jim nudili strokovno usposobljenost za rokovanje in uporabo sistema.

Vsak poslovni objekt, naj bo to skladišče, pisarna, trgovina ali proizvodnja, mora biti poleg z ustrezno splošno razsvetljav, ki osvetljuje delovna mesta, opremljen tudi z varnostno oziroma zasilno razsvetljavo. Ta vrsta razsvetljave je bistvenega pomena za uspešno spopadanje z izrednimi dogodki.

Varnostna razsvetljava, kot že njeno ime pove, je namenjena varnosti ljudem oziroma uporabnikom prostorov. Nameščena mora biti tako, da primerno osvetli evakuacijske poti in prostore, kjer se zadržuje večje število ljudi. Primerno morajo biti osvetljeni vsi izhodi iz prostorov, hidranti, ročni javljalniki požara in protipožarna oprema, nameščena vzdolž reševalnih poti. Glavni namen zasilne razsvetljave, ki jo lahko imenujemo tudi proti-panična razsvetljava, je zagotoviti zadostno osvetljenost prostora ali evakuacijskih poti v primeru izpada delovanja splošne razsvetljave. Sistem zasilne razsvetljave mora delovati neodvisno od običajnega vira napajanja, s tem preprečimo izpad osvetlitve in morebitno zmedo in paniko, ki bi lahko pri tem nastala.

V proizvodnem obratu podjetja ETI v Kamniku, smo se zaradi velikosti objekta, večjega števila požarnih con in višjih montažnih višin, odločili za uporabo centralno nadzornega sistema FZLV (Fire Zone Low Voltage), proizvajalca AWEX.

Sistem FZLV napaja zasilne svetilke prek tokokrogov SELV (Safety Extra-Low Voltage), ki delujejo pri napetosti 24 V DC, v skladu z zaščitnim razredom III. Uporaba tehnologije SELV je v skladu z veljavnimi predpisi in zagotavlja zelo visoko raven varnosti delovanja celotnega sistema in njegovih sestavnih delov. Sistem zagotavlja tudi dobro zaščito pred električnim udarom v primeru gašenja, tudi če je v tokokrogih prisotna napetost.

Awex-ov FZLV sistem združuje prednosti decentraliziranih avtonomnih sistemov s priročno uporabo centralnih baterijskih sistemov. FZLV sistem ima lastne baterije, katerih zmogljivost je odvisna od nazivne obremenitve in potrebnega trajanja zasilne razsvetljave. Sistem je še posebej uporaben znotraj enega požarnega območja. Uporaba nizke napajalne napetosti ne povečuje le požarne varnosti sistema, temveč omogoča tudi uporabo baterij manjše velikosti, posledično pa manjšo velikost omaric. Kompaktnejša omarica je tako lahko nameščena na mestih, kjer ni mogoče namestiti centralnih baterijskih sistemov.

Novost podjetja Awex je različica FZLV sistema – FZLV II, ki zdaj deluje na 48V DC. Nanj je možno priključiti do 8 tokokrogov s po 20 zasilnimi svetilkami (do 120W), posamezna linija pa je lahko dolga do 300m.

Na sistem FZLV lahko priključimo več kot 20 različnih tipov AWEX-ovih zasilnih svetilk za označevanje in več kot 20 različnih tipov zasilnih svetilk za osvetljevanje. V primeru proizvodnega obrata podjetja ETI smo uporabili zasilne svetilke EXIT MEDIUM, EXIT SMALL z lečo za osvetljevanje evakuacijskih poti, AXN z lečo za odprte prostore in EXIT SMALL z dodatnim pleksi steklom, za označevanje izhodov.

Za vse dodatne informacije o zasilni razsvetljavi poslovnih prostorov vas vabimo, da se obrnete na našega prodajnega specialista za zasilno razsvetljavo Miho Gavez, miha.gavez@www.elektronabava.si, oz. na telefonski številki: 01/58-99-417, 041/940-335. Z veseljem vam bomo svetovali in pripravili potrebno dokumentacijo za izvedbo projekta prilagojenega vašim zahtevam.

Elektronabava ekipa

info@elektronabava.si

Elektronabava je vodilna slovenska specializirana trgovska družba, ki že več kot 70 let z elektrotehničnimi materiali oskrbuje: elektromontažna podjetja, industrijo, elektrogospodarstvo, telekomunikacije, fizične osebe.