Specialisti za elektrotehnični material

Ste zavarovani proti električnim udarom?

Elektronabava > Nasveti  > Inštalacije  > Ste zavarovani proti električnim udarom?
Surgeprotection

Ste zavarovani proti električnim udarom?

Ste vedeli, da na Zemljo udari strela vsaki dve sekundi? Čeprav se bojimo strele predvsem v smislu strahu pred fizičnim udarom v nas same, je dosti bolj verjetno, da bo strela poškodovala električne komponente vašega doma in vaše elektronske naprave. Strele ustvarijo dovolj visoko raven napetosti, da poškodujejo TV, računalnike in ostale priključene naprave. Škoda nastala zaradi udarov strele nas letno stane milijarde evrov.

Kako se zgodi?

Škoda se zgodi, ko udar strele povzroči napetost, ki preseže maksimalno dovoljeno napetost naprave. Na primer v Franciji, kjer je operativna napetost 230 V, imajo naprave maksimalno napetost 320 V. Udar strele poleg zgradbe naenkrat poveča napetost iz 230 V na 3 do 6 kV. Rezultat je udar, ki traja nekaj mikrosekund in lahko uniči elektronske komponente, kot so spomin, procesorji, ekrani … Direktni udari so najbolj nevarni, saj ustvarjajo milijone voltov, ki lahko poškodujejo vašo domačo električno napeljavo in celo povzročijo požare.

Četudi redko vidite strele, ste še vedno v nevarnosti pred posrednim udarom. Strela lahko udari tudi več kot 16 km stran od neurja. Elektromagnetni impulz, ki ga ustvari, lahko učinkuje na elektro-komponente in elektronske naprave več kot 2 km stran. Prenapetost je sicer manjša kot pri neposrednem udaru, ampak še vedno dovolj močna, da uniči občutljive napeljave znotraj domačih naprav.

Ali ste vedeli?

  • Vsak dan je okoli 8 milijonov udarov strel.
  • Najvišje strukture so najbolj običajne tarče udara strele.
  • Izolirane strukture velikih ploščatih razsežnosti rade privlačijo strele.
  • Medtem ko so nekatere strukture bolj privlačne za strele kot druge, je strela 100 % nepredvidljiva.

Udarov strele ne moremo predvidevati, nekatera področja sveta pa so bolj občutljiva kot druga. Področja, označena z vijolično in roza barvo, imajo najvišjo gostoto udarov, zatem so rdeča območja, oranžna, rumena, zelena in modra področja.

Področja-strele

Področja pogostosti strel

Poti strele

Strela lahko v vaši stavbi ubere različne poti. Seveda odvisno od tega kam udari in kakšno zaščito ima stavba.

Udari v in ob stavbo brez zaščite

Pri neposrednem udaru strele v stavbo brez zaščite, lahko napetost vstopi v vaš dom skozi razdelilno ploščo in uniči vso elektronsko opremo.

Poti-strele1

Pot strele ob neposrednem udaru v stavbo brez zaščite

Ko udari strela blizu stavbe brez zaščite, lahko potuje po žicah, ki so neposredno povezane v razdelilno ploščo.

Poti-strele2

Pot strele blizu stavbe brez zaščite

Udari strele v in ob stavbo z zaščito

Ko strela udari v stavbo s protistrelno zaščito, se večina prenapetosti preusmeri v tla izven hiše. Še vedno pa lahko polovica prenapetosti vstopi v vaš dom skozi električno napeljavo.

Pot strele ob udaru v stavbo z zaščito

Ko strela udari poleg stavbe z zaščito, lahko potuje v vaš dom po povezavah direktno povezanih z razdelilno ploščo.

Poti-strele5

Pot strele ob udaru poleg stavbe z zaščito

Zavarujte svojo elektroniko s Surge Protection napravami

Če živite na področju, kjer so pogoste nevihte, imate verjetno dom opremljen s strelovodom. Strelovodi, ki usmerjajo tok v tla, samo ščitijo strukturo vašega doma in ljudi v njem pred škodo neposrednega udara, ne morejo pa varovati vaših naprav pred električnimi udari.

Za zaščito ranljivih naprav in elektronskih naprav, potrebujete Surge Protection (SPD). Obstaja več SPD izdelkov, ki pa jih lahko razdelimo v tri skupine:

Tip 1 – Ti SPD-ji so inštalirani neposredno v glavno razdelilno ploščo in naj bi bili uporabljani skupaj s strelovodi in drugo proti-udarno zaščito. Ti razelektrijo močne tokove in neposredne udare strel.

Tip 2 – Ti SPD-ji so inštalirani v vašem domačem elektro panelu in se lahko uporabljajo z ali brez strelovoda. Ščitijo pred posrednimi udari strele in drugimi prenapetostmi.

Tip 3 – To so naprave, ki nudijo dopolnilno prenapetostno zaščito za specifično elektroniko. Splošno znan primer je multi-outlet plošča, v katero priklopiš računalnik in zunanje naprave. SPD tipa 3 se uporablja za TV-je, računalnike in druge naprave, ki so oddaljene več kot 10 metrov od tipa SPD-ja 1 ali 2.

Prenapetostni odvodniki 

Prenapetostni odvodnik Acti9

Prenapetostni odvodnik

Preveri v e-trgovini

Zaščita, ki jo nudi SPD, je samo tako dobra kot njena inštalacija. Da si zagotovite, da je inštalirana pravilno in varno, se posvetujte z električarji z licenco. Ti vam lahko pomagajo oceniti »rizičnost« za udar, določijo najboljše SPD-je za vaš dom in zagotovijo, da imajo prave tokovno zaščitne vrednosti, da bodo zaščitile vaše naprave.

Zaščita doma

Zaščita-doma s prenapetostnim odvodnikom

Zaključek

Na področjih, kjer se pojavljajo nevihte, običajno tudi treskajo strele. Četudi strela ne udari direktno v vašo stavbo, obstaja možnost, da bo udar strele uničil vašo napeljavo, predvsem pa televizije, računalnike in druge naprave. Zato je pomembno, da zaščitite objekte s proti-udarnimi napravami, kot je prenapetostni odvodnik – npr. Schneiderjeva serija Acti9 prenapetostnih odvodnikov.

Preveri Acti9 v e-trgovini
Elektronabava ekipa

info@elektronabava.si

Elektronabava je vodilna slovenska specializirana trgovska družba, ki že več kot 70 let z elektrotehničnimi materiali oskrbuje: elektromontažna podjetja, industrijo, elektrogospodarstvo, telekomunikacije, fizične osebe.