Specialisti za elektrotehnični material

Spoznajte: Ognjevarna ohišja OBO FireBox T-serije

Elektronabava > Novosti  > Inštalacije  > Spoznajte: Ognjevarna ohišja OBO FireBox T-serije
ognjevarne povezave Firebox

Spoznajte: Ognjevarna ohišja OBO FireBox T-serije

Zagotavljanje električne oskrbe v primeru požara je potrebno v vseh stavbah, v katerih se zbira veliko število ljudi. To so na primer: bolnišnice, hoteli, železnice, ali predori.
To omogoča delovanje zasilne razsvetljave, prezračevanja in požarno alarmnih sistemov, ter da delujejo vsi zasilni izhodi.

Nujno je, da vsi ti sistemi delujejo ves čas, saj tako zagotavljajo nemoteno reševanje ljudi. Ključna komponenta pri namestitvi sistemov, ki zagotavljajo električne funkcionalnosti je povezava in razvod varnostnih kablov v ustreznih razvodnih dozah.

OBO Bettermann je za ta namen razvil FireBox. Kot pri vseh sistemih OBO za razvod električne napeljave je FireBox preizkušen v skladu z DIN 4102 del 12. Kot del sistemov, ki ohranjajo električno funkcionalnost, pomaga zagotoviti, da v primeru požara, varnostno pomembni sistemi zanesljivo delujejo v za to določenem časovnem obdobju.

30 MINUT: Zagotavljanje električne funkcionalnosti za varnostne sisteme
Prvih 30 min po začetku požara je ključnih za evakuacijo prostorov. OBO sistemi v E30 izvedbi zagotavljajo električno povezavo za varnostne sisteme kot so:

 • zasilna razsvetljava,
 • požarno varna dvigala,
 • požarne alarme,
 • opozorilne sisteme,
 • naprave za naraven odvod dima.

 

60/90 MINUT: Zagotavljanje električne energije za gasilce
V podporo gasilskim enotam je zelo pomembno da določene razvode napajamo do 90min po izbruhu požara. Kot primer OBO sistemi izvedb E60 / E90 zagotavljajo:

 • pritisk z napajanjem vodnih črpalk,
 • delovanje mehaničnih sistemov za odvod dima,
 • pritisk protidimnih naprav,
 • napajanje dvigal za požarne brigade,
 • delovanje zasilnih napajalnih sistemov.

 

Omogočajo hitrejšo montažo

Različice z zunanjim pritrdilom dopolnjujejo že preizkušen način montaže z notranje strani. V dozi FireBox je priključna sponka, odporna proti visokim temperaturam, ki je že tovarniško nameščena. Membranske uvodnice pa pohitrijo in olajšajo uvajanje kablov.

Ena družina – veliko prednosti.

 • Požarno varnostno-tehnično preizkušen sistem
  Keramična priključna sponka je odporna na visoke temperature. OBO FireBox skupaj s priloženimi vijačnimi sidri tvori požarno varnostno-tehnično preizkušen sistem, ki ima dovoljenje za montažo v beton, zid, apneni peščenec in opeko.
 • Robustno ohišje
  Robustno ohišje iz brezhalogenske termoplastične umetne mase je odporno proti udarcem in lomu ter popolnoma zaščiteno z visoko stopnjo zaščite do IP66. Prestalo je vse preizkuse, skladne z DIN 4102 del 12 na Inštitutu za preskušanje materialov Nordrhein-Westfalen.
  Ohišje enote FireBox je del T-serije. Zaradi tega ima tudi njene edinstvene lastnosti in inovatvne detajle: s preprostim 90° zasukom kotnih vijakov je pokrov doze FireBox popolnoma zatesnjen.
 • FireBox za inštalacije z varovanim razvodom
  OBO FireBox z notranjo varovalko ločeno varuje vsak električni razvod. Kable je do posameznih požarnih odsekov možno speljati kot odcepe direktno iz doze. V velikih zgradbah ta prilagodljivi način napeljave močno zmanjša porabo materiala. V primeru poškodb zaradi požara se varovalka sproži in s tem zanesljivo prepreči kratkostične tokove. Varovalna enota se z vijakom pritrdi na pritrdilni pokrov.

Razredi ohranitve delovanja naprav E30 do E90

Družina doz FireBox ima atest za ohranitev delovanja naprav skladno z DIN 4102 del 12. Jedro predstavlja keramična priključna sponka, obstojna pri visokih temperaturah.

Izdelke OBO Firebox lahko najdete tudi v naši spletni trgovini:

Preveri v e-trgovini

Celoten katalog razdelilnih doz OBO si lahko prenesete tukaj:

Prenesite katalog

Miha Pengal

miha.pengal@elektronabava.si

Miha Pengal je zaposlen v Elektronabavi kot produktni specialist za kabelsko opremo in pribor.