Specialisti za elektrotehnični material

Siemens – pametni krmilnik Simatic Logo!® z integriranim spletnim strežnikom

Elektronabava > Novosti  > Inštalacije  > Siemens – pametni krmilnik Simatic Logo!® z integriranim spletnim strežnikom
Siemens Simatic Logo!

Siemens – pametni krmilnik Simatic Logo!® z integriranim spletnim strežnikom

Avtomatizacija procesov je s pomočjo naprednega krmilnika Siemens LOGO!® lahko popolnoma enostavna. Nova funkcija integriranega spletnega strežnika v najnovejšem Siemensovem krmilniku Logo!® verzije 8, pa nam sedaj preko brezplačnega programskega orodja Logo! Web editor omogoča tudi enostavno izgradnjo upravljavskih spletnih strani po meri, brez znanja HTML programiranja. Majhen in izredno zmogljiv krmilnik iz Siemensove družine – opreme za avtomatizacijo – omogoča številne funkcije, nova 8. generacija pa ima tudi večji in bolj pregleden zaslon, je še bolj priročen za rokovanje in poleg različnih dodatnih funkcij omogoča tudi povezavo z internetom in omrežjem Ethernet.

Kaj potrebujemo za izdelavo lastne uporabniških spletnih strani po meri?

Logo! schematic

Za izdelavo lastne uporabniške spletne strani po meri potrebujemo zadnjo verzijo LOGO! krmilnika in orodje za programiranje – LOGO! Soft Comfort V8.2 in Micro-SD kartico, na katero se prenesejo spletne strani in ostali potrebni podatki. Za dostop do LOGO! krmilnika preko spletnega strežnika, moramo to opcijo najprej omogočiti. To storimo tako, da v meniju »Online settings/Access control settings« dodamo kljukico pri »Web server access/Allow Web server access«. Same spletne strani izdelujemo s pomočjo orodja Logo! Web Editor (LWE). LWE podpira Windows 7 in 10, Linux ter MacOS operacijske sisteme. Za prikaz spletnih strani na klientu, ki je lahko pametni telefon, tablica ali računalnik, ne potrebujemo nobene dodatne inštalacije. Podprti so vsi klasični brskalniki, Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, itd. Edina zahteva, za prikaz strani na brskalniku, je podpora HTML5. Ker smo omejeni le na HTML5, je prikaz neodvisen tudi od operacijskega sistema.

 

 

Uporaba spletnega urejevalnika Logo! Web Editor je zelo enostavna.

Želja uporabnikov po prilagajanju izgleda kontrolnih spletnih strani je bila prisotna že od prve predstavitve LOGO! 8. generacije naprej. Siemens pa je z zadnjo posodobljeno različico, na veselje mnogih, to željo tudi uresničil. S predstavitvijo brezplačnega spletnega orodja oz. urejevalnika Logo! Web Editor lahko uporabniki ustvarijo kontrolne spletne strani po meri, z njihovimi lastnimi slikami in ikone – brez potrebe poznavanja HTML jezika programiranja. Delo z LOGO! Web Editor-jem je enostavno, večino operacij ustvarjamo preko funkcije povleci&spusti (drag&drop). Naprednejši uporabniki vnaprej izdelane spletne strani lahko tudi ročno modificirajo. Spletnim stranem lahko nastavimo resolucijo in jih tako prilagodimo za prikaz na določeni napravi. LOGO! Web Editor za izdelavo strani vsebuje naslednje pred-definirane elemente:

LOGO! Web Editor Komponenete

  • Polyline, Rectangle, Circle – za risanje enostavnih oblik;
  • Text, Image, Link – za vnos teksta, slik in povezav na druge strani;
  • Digital Value – za povezavo s spremenljivkami tipa bool;
  • Analog Value, Analog Bar, Analog Slider – za povezavo z analognimi spremenljivkami, prikaz analognih vrednosti in vnos analognih vrednosti;
  • Scale Time, LOGO! Clock – za preslikavo celoštevilčnih vrednosti v časovne enote in prikaz ure ter datuma krmilnika.

 

 

Eden od največkrat uporabljenih elementov je Digital Value. Uporabljamo ga za prikazovanje oz. nastavljanje digitalnih veličin. Nastavimo mu lahko on/Off tekst in on/off sliko oz. animacijo. Prirediti mu moramo globalno (Global Tag) ali privatno (Private Tag) spremenljivko. Globalne spremenljivke nastavimo v tabeli spremenljivk in jim dodelimo poljubno ime. Privatne spremenljivke se uporabljamo za direktno povezavo s spremenljivkami krmilnika in jih ne rabimo vnesti v tabelo spremenljivk. Element Scale Time uporabljamo za preslikavo celoštevilčnih vrednosti, v časovne veličine, kot so ure, minute in sekunde. Celoštevilčne vrednosti dobimo na primer iz raznih števcev.

LWE vsebuje grafično knjižnico s številnimi slikami in animacijami. Poleg integrirane knjižnice lahko dodamo tudi svoje slike. Podprti formati v LWE so JPG/JPEG, PNF, in GIF/TIFF. Na enostaven način nastavimo tudi prehod med različnimi stranmi. Za navigacijo imamo pripravljeno predlogo. Vse kar moramo narediti, je nastaviti tipke in jih povezati z določenimi spletnimi stranmi. Tipke v navigacijski meni dodajamo enostavno preko povleci&spusti funkcije. Navigacijski meni deluje podobno, kot »slide-in screen« opcija pri HMI panelih in ga lahko postavimo na levo ali na desno stran.

12 korakov do lastnih LOGO! spletnih strani po meri

Logo Web Editor - novodila

1. slika – Prejšnja verzija spletnega strežnika krmilnika LOGO! je temeljila na besedilih sporočilih v uporabniškem programu, ki je za programiranje uporabljal funkcijske tipke in zunanji zaslon za nadzor nad procesnimi koraki. 2. slika – Z nadgrajeno različico LOGO! krmilnika lahko uporabnik preko spletnega orodja LOGO! Web Editor ustvari svoje lastne strani za upravljanje. 3. slika – Namestite program LOGO! Web editor na svoj trdi disk. Prenesite ga lahko s te povezave. Po zagonu ustvarite nov projekt, ga poimenujte in izberite mesto shranjevanja podatkov. Z desnim klikom na “Page” v prikazani tabeli lahko spreminjate ime in dodajate dodatne strani. Za določitev slike za ozadje kliknite na označen gumb. 4. slika – S klikom na “browse” ikono izberete željeno sliko ozadja.

Logo Web Editor - novodila 2

5. slika – S klikom na ikono skrajno desno odpremo obsežno knjižnico ikon. V datoteko »My Graph« (C:\programske datoteke\lwe\lwe\res\Graph Library) lahko vstavite slike in ikone po lastni želji. 6. slika – V zgornjemu desnemu kotu zaslona najdemo “Component” okno z nadzornimi funkcijami. 7. slika – Povlecite in spustite željene elemente v okno z izbrano podložno sliko. 8. slika – V označeno polje vpišite (npr.) stikalo in svetilko. Za sliko stikala izberite sliko gumba in ga povežite s poljem, ki mogoča tekstovni sprejem. Tako omogočite kontrolo tudi preko mobilnih naprav.

Logo Web Editor - novodila 3

9. slika – Naslednje polje je povezano z izodom Q1, ki nadzoruje delovanje luči. 10. slika – Za konfiguriranje navigacije dvokliknite »navigation« v oknu projekta na levi strani. S tem odprete pogled na navigacijsko tabelo. Preko izbire “povleci-in-spusti” vstavljete elemente navigacije v navigacijsko polje, v “lastnosti” pa vpostavljate povezave na vaše strani. 11. slika – Projekt shranite (v FAT-32 obliki) ali ga prenesite v LOGO! krmilnik preko microSD kartice. Omogočite pravice dostopa za spletni strežnik v LOGO! krmilniku.  12. slika – Dodelite geslo – potrebovali boste LOGO! Soft Engineering programsko opremo. Odprite spletni brskalnik in izberite LOGO! IP naslov in vašo spletno stran po meni – tako se vam prikaže končni izgled kontrolne spletne strani.

Prikaz delovanja Logo! Soft programiranja.

Preverite izdelke v e-trgovini
Alen Krošelj

alen.kroselj@elektronabava.si

Alen Krošelj je zaposlen v Elektronabavi kot produktni specialist za industrijo.