Specialisti za elektrotehnični material

Priprava elektroinštalacij za betonsko gradnjo

Elektronabava > Nasveti  > Inštalacije  > Priprava elektroinštalacij za betonsko gradnjo

Priprava elektroinštalacij za betonsko gradnjo

Pri betonski gradnji je izrednega pomena priprava elektroinštalacij pred vlivanjem betona, saj je veliko lažje pripraviti inštalacijo predhodno kot pa jo napeljevati, ko je beton že strjen. Na trgu poleg obstoječih cevi ni veliko rešitev za betonsko gradnjo, zato si veliko inštalaterjev pomaga z najrazličnejšimi pripomočki za izdelavo prave konstrukcije, ki je potem pripravljena za inštalacijo elektromateriala.

V Elektronabavi smo začeli sodelovati s podjetjem PRIMO GmbH iz Nemčije, ki so imeli enak problem kot inštalaterji, zato so sami začeli izdelovati inovativne in enostavne izdelke, ki so jim pomagali pri gradnji. Ker so bili izdelki iskani na trgu, so kmalu začeli z razvojem in prodajo njihovih izdelkov tudi drugim inštalaterjem.

Rešitve PRIMO – odličen prispevek k naboru izdelkov v naši ponudbi

Doze za vgradnjo svetil ali ozvočenja v beton

Slika 1: Raznolike doze za vgradnjo svetil v beton v treh izvedbah/velikostih – XL170 (premera 170 mm), XL190 (premera 195 mm) ali XXL306 (s premerom plošče 306 mm).

Preveri v e-trgovini

Pri dozah XL170 imamo na voljo plastične pokrove z izrezi 68, 75 ali 85 mm za vgradnjo svetilk ali z mineralno ploščo, v katero lahko naredimo izrez po meri. Pri velikostih XL190 in XXL306 sta vedno priloženi mineralni plošči za izrez po meri.

Slika 2: Primo pokrovi za doze.

Preveri v e-trgovini

 

Doze z opcijo dodatnega prostora za napajanje (t. i. trafo tunelom)

Pri dozah XL170 in XL190 imamo tudi opcijo dodatnega prostora za napajanje (t. i. trafo tunela), kamor lahko umestimo napajalnik svetilke in s tem zmanjšamo neposredno gretje svetilke, kar pa tudi podaljša življenjsko dobo svetilke oz. zmanjša možnost okvar.

Slika 3: Doze s tunelom.

Preveri v e-trgovini
Doze s krilci

Ena izmed dodatnih opcij so tudi krilca, ki jih namestimo na dozo. Krilca so namenjena vezavi doze na pripravljeno železno armaturo.

Slika 4: Primo doza s krilci za namestitev na doze.

Preveri v e-trgovini
Doze premera 60 mm za stensko montažo

Slika 5: Doze za beton s premerom 60 mm.

Doze za beton, ki so večje od standardnih betonskih doz, nam omogočajo lažjo vezavo elementov ali dodajanje elektronskih delov. Doza s krilci je namenjena vezavi na železno armaturo, nameščena pa je lahko z odmikom 20 – 60 mm od plošče. Dolžina krilc je 15 cm, kar pa je tudi standarden odmik doze od ogrodja, pripravljenega za nameščanje vrat.
Membranski uvod doze nam olajša delo, saj uporaba dodatnega orodja za izrez uvoda cevi ni potrebna. Uvod je pripravljen tako, da se cevi M20, M25 ali M32 močno zataknejo v cev in onemogočajo vdor betona ali iztikanje cevi iz doze.
Doze so sestavljive in omogočajo standarden razmik 71 mm.

Slika 6: Sestavljivost Primo doz.

Preveri v e-trgovini
Zaključki cevi

Slika 7: Končni tulci za cevi M20 in M25, ali M32 in M40.

Poleg tega, da je sama izvedba videti bolj profesionalna kot pribijanje cevi na ploščo z žičniki, je montaža tudi kakovostnejša, saj je izvod cevi narejen v polnem premeru. Nekateri nosilci so že pripravljeni za vijačenje naprav, kot so npr. senzorji, brez dodatnega vrtanja in vstavljanja vložkov v beton.

Cevi za beton

Pri dozah je izredno pomemben spoj s cevmi, da preprečimo vdor betona v dozo, kar je pri zgoraj omenjenih dozah odlično rešeno, vendar moramo izbrati tudi pravo cev.

Na zalogi skladišča Elektronabave najdete cevi proizvajalca Mapipipe, katerega brezhalogenske cevi RBC-HF dosegajo trdnost 320 N. Cevi izdelane iz PPB (polipropilen blokkopolimer) so bolj toge in imajo manjšo možnost deformacije.

Po naročilu pa lahko dobavimo tudi HF cevi z dvojno steno, ki dosegajo trdnost, kar do 1000N/5 cm.

Preveri v e-trgovini Prenesi katalog

Sklep

PRIMO doze za beton so tako odlična inovacija, ki bo marsikomu skrajšala čas in poenostavila inštalacijska dela v betonskih gradnjah. Rešitev omogoča enostavno in kakovostno napeljevanje inštalacij v beton brez potrebe po improvizaciji v betonski gradnji. S PRIMO dozami za beton se boste izognili mnogim napakam in časovnim izgubam.

Janez Inglič

janez.inglic@elektronabava.si

Janez Inglič je zaposlen v Elektronabavi kot specialist za elektroinštalacijske materiale.