Specialisti za elektrotehnični material

Pregled frekvenčnih pretvornikov družine SINAMICS serije V

Elektronabava > Nasveti  > Industrija  > Pregled frekvenčnih pretvornikov družine SINAMICS serije V

Pregled frekvenčnih pretvornikov družine SINAMICS serije V

Siemens predstavlja svoj inovativni koncept – družino SINAMICS – frekvenčne pretvornike za raznovrstno pogonsko uporabo. Družina SINAMICS obsega osnovne pogone in dinamične servo pogone, vse do srednjenapetostnih pogonov (vključno s posebej prilagojenimi rešitvami).

Kratica družine SINAMICS je sestavljena iz dveh besed: SIemens + dyNAMICS). SINAMICS V20 in SINAMICS V90 sta tipa regulatorjev, ki sta glavna predstavnika  SINAMICS V-serije.

Slika 1: Pregled Sinamics družine: V-, G- in S-serije

Siemens SINAMICS V20

SINAMICS V20 so frekvenčni regulatorji namenjeni osnovni uporabi (črpalke, ventilatorji, nezahtevna gibanja). S svojo kompaktno izvedbo ponuja frekvenčni pretvornik Sinamics V20 preprosto in cenovno učinkovito rešitev z manjšo dinamiko delovanja.

SINAMICS V20 podpira osnovni komunikaciji USS in Modbus RTU. Frekvenčni regulator se parametrira preko vgrajenega BOP panela (BOP – Basic Operating Panel) ali s pomočjo Smart Access modula (povezava je možna s pametno napravo ali računalnikom preko brezžične povezave – Wi-Fi). Ponuja se tudi možnost izbire integriranega ali zunanjega filtra za elektromagnetno združljivost (na voljo kategorije C1, C2 in C3). Glede na potrebe ponujamo še obsežen spekter dodane opreme (panel za montažo na vrata, linijske dušilke, motorske dušilke, zavorni upori …)

Siemens SINAMICS V90

SINAMICS V90 je servo regulator namenjen osnovnim procesnim aplikacijam, pozicioniranju in premikanju. Omogoča večjo dinamiko in je enoznačno povezan z družino Simotics 1FL6 motorjev. Servo pogon ima prilagojeno zmogljivost in je enostaven za uporabo. Integrirano ima varnostno funkcijo STO (Safe Torque Off). Na voljo sta dve izvedbi (Profinet izvedba in PTI- Pulse Train Input).

frekvencni pretvornikisinamics v20 in v90

Prikaz parametrov

Izvedba s ProfiNet komunikacijskim vmesnikom  (SINAMICS V90 PROFINET (PN)) podpira pozicioniranje in hitrostno regulacijo z uporabo Motion Control funkcij (funkcije za kontrolo gibanja) in tehnoloških objektov integriranih v Simatic S7-1500/S7-1200 krmilnikih. Regulacija se izvaja preko Profinet komunikacije.

Izvedba SINAMICS V90 PTI (Pulse Train Input) uporablja PTI vhod za  krmiljenje pozicioniranja. Določanje položajev je možno tudi z internim vmesnikom IPos1). Reference se nastavljajo s kombinacijami digitalnih vhodov ali s pomočjo komunikacije (USS ali Modbus). Omogoča tudi hitrostno regulacijo (S – speed) in regulacijo trenutka (T – torque). Nastavljeno regulacijo lahko preklapljamo tudi med samim pozicioniranjem, hitrostno regulacijo ali regulacijo trenutka. Jog je omogočen tudi preko tipk na integriranem operacijskem panelu.

Preveri v e-trgovini

Zaključek

Družina SINAMICS serije V ponuja enostavno in cenovno ugodno rešitev ter omogoča širok spekter uporabe. Siemensov inovativni koncept ponuja frekvenčne pretvornike za raznovrstno pogonsko uporabo. Produkti segajo od osnovnih pogonov, dinamičnih servo pogonov, do srednjenapetostnih pogonov – vključno s posebej prilagojenimi rešitvami. SINAMICS, največja produktna družina pogonov na svetu, je hrbtenica ponudbe, ki jo ponuja Siemens.

Vir: Interno gradivo podjetja Siemens

Alen Krošelj

alen.kroselj@elektronabava.si

Alen Krošelj je zaposlen v Elektronabavi kot produktni specialist za industrijo.