Klimatske naprave Ariston

Prihaja poletje in z njim višje temperature ter potreba po klimatskih napravah. Je vaša klima že stara in potrebna zamenjave ali pa razmišljate, da bi vgradili klimatsko napravo v vaše stanovanje. Potem ste na pravem mestu. V Elektronabavi bomo za vas poiskali klimatsko napravo, ki ustrezala vašim potrebam in željam. V našem prodajnem programu boste našli klime proizvajalca ARISTON.

Inverterske modele klimatskih naprav lahko uporabljamo tudi med prehodnim obdobjem ali celo za alternativo primarnemu zimskemu ogrevanju.

Moč klimatske naprave je podana v vatih ali kilovatih (enota W, kW). Pri pregledu podatkov moramo biti pozorni, da ne zamenjamo porabe z zmogljivostjo naprave.

POSEBNA PONUDBA: Klimatska naprava ARISTON ALYS PLUS


Osnovni podatki:

 • Razred A++.
 • Ventilator z 12 hitrostmi.
 • Ultra tih način delovanja.
 • GRETJE: delovanje znotraj razpona -15°C in 30°C
 • HLAJENJE: delovanje znotraj razpona -15°C in 50°C
 • Funkcija shranjevanja temperature in hitrosti ventilatorja.
 • 2D inverter (frekvenca kompresorja + hitrost zunanjega ventilatorja)
 • Garancija 2 leti.

Tehnični podatki

MODELALYS PLUS 35 MUD0
Energijski razred pri hlajenjuA++
Energijski razred pri ogrevanju (najtoplejša sezona)A++
Energijski razred pri ogrevanju (povprečna sezona)A+
Moč hlajenja3,63 kW
SEER – “koeficient gospodarnosti”6,1
Moč gretja2,81 kW
SCOP (povprečna sezona) – “sezonski koeficient učinkovitosti”4,04
Letna poraba energije pri hlajenju208 kWh
Letna poraba energije pri ogrevanju (najtoplejša sezona)852 kWh
Letna poraba energije pri ogrevanju (povprečna sezona)927 kWh
Raven hrupa notranja enota54 dB(A)
Raven hrupa zunanja enota60 dB(A)
Vrsta hladilnega sredstvaR410A
GWP – “potencial globalnega segrevanja”2088 kgCO2

Pri izbiri klimatske naprave moramo upoštevati:

 • Velikosti prostora, ki ga želimo ohlajati ali ogrevati.
 • Debelino izolacije sten in stropa.
 • Velikost in prepustnost oken v prostoru.
 • Povprečno število oseb, ki se gibljejo v prostoru.
Inverterska klimatska naprava

Inverterska klima je klimatska naprava, pri kateri se spreminja (kontrolira) hitrost kompresorja odvisno od temperature. Tradicionalne klimatske naprave delujejo tako, da kompresor deluje pri polni moči, ko se doseže želena temperatura pa se ustavi. Tako kompresor deluje pri polni moči ali pa je povsem ustavljen. Inverterske klime spreminjajo vrtljaje kompresorja in tako spreminjajo tok hladilnega sredstva, npr. če ni velike potrebe po hlajenju kompresor deluje pri manjših obratih. Tako lahko inverterska klima deluje pri delnih močeh.

Inverterske klime imajo mikrokontroler, ki kontrolira hitrost kompresorja glede na temperaturo. Inverterske klime so dražje, vendar pa lahko zmanjšajo porabo električne energije tudi do 30% – odvisno od režima delovanja. Ker se zmanjša število ciklov (vklopov in izklopov) imajo tudi daljšo življenjsko dobo.

Klimatske naprave so v bistvu toplotne črpalke, lahko grejejo ali pa ohlajajo. Inverterske klime imajo boljše sposobnosti v obeh režimih delovanja. Klime bolj efektivno ogrevajo kot npr. električni uporovni grelci, saj porabljajo samo tretjino električne energije za isto dovedeno toploto. Klima navadno porablja 1000 vatov energije in dovaja 3000 vatov toplotne energije. Električni grelec, ki porablja 1000 vatov, pa dovaja samo 1000 vatov toplotne energije.

IZBIRA USTREZNE ZMOGLJIVOSTI KLIMATSKE NAPRAVE

Ob predpostavki normalne izolacije si lahko pomagate s preprosto tabelo, v kateri sta povezani prostornina sobe in moč naprave.

Moč ogrevanja klimatske naprave je vsota energije iz okolja in energije, ki je potrebna za to, da poganja kompresor. Zmogljivost ogrevanja je 3-krat večja kot sama poraba energije. Npr. klimatska naprava potrebuje za svoje delovanje 1kW energije, vendar spusti nazaj v okolje cca 3kW energije (hladen ali topel zrak). V primerjavi s tradicionalnim ogrevanjem je ogrevanje s klimatsko napravo med 3 in 5-krat bolj varčno pri porabi energije.

Pomembni izrazi, ki jih je dobro poznati

Hrupnost naprave nam pove kolikšna je glasnost delovanja zunaj ali znotraj klimatske naprave. Jakost zvoka je izražena v decibelih (dB) in je pomemben podatek, ki ga je potrebno upoštevati, najdete pa ga na energijski nalepki.

Območje delovanje hlajenja pove informacijo o razponu delovanja hlajenja prostora naprave glede na zunanjo temperaturo.

Območje delovanja ogrevanja pove informacijo o razponu delovanja ogrevanja naprave glede na zunanjo temperaturo.

Energetska učinkovitost je prikazana na energetski nalepki. Ocena energijskega razreda je sorazmerno povezana s porabljeno energijo naprave. Lestvica energijskega razreda ima razpon med A +++ in D. Kategorija A+++ pomeni, da naprava spada med najbolj učinkovite in ekonomične klimatske naprave na trgu. Višja kot je, višja je tudi ocena SCOP ter SEER.

SEER (koeficient gospodarnosti) izraža vrednost sezonske energetske učinkovitosti pri hlajenju. Večje število SEER pomeni večjo učinkovitost.

SCOP (sezonski koeficient učinkovitosti) izraža razmerje med količino porabljene in sproščene energije. Večje kot je število SCOP, večja je razlika med toploto sproščeno v okolje in energijo, ki jo je naprava porabila za svoje delovanje.

Letna poraba energije je poraba energije na leto in je izražena v kWh. Predstavlja delež letne uspešnosti klimatske naprave SEER ali SCOP glede na podnebno cono. V Evropi obstajajo tri podnebne cone in sicer – zmerno (zelena barva), hladno (modra) in vroče podnebje (rdeče).

Za več informaciji obiščite naše poslovalnice ali pokličite vašega skrbnika.