Specialisti za elektrotehnični material

Nasveti za izbor pravega sistema domofona

Elektronabava > Nasveti  > Inštalacije  > Nasveti za izbor pravega sistema domofona
domofoni

Nasveti za izbor pravega sistema domofona

Ključni nasveti za izbor pravega sistema domofona

Pri nakupu novega ali pri prenovi starega domofona se nam pojavlja mnogo vprašanj, ki so ključna za našo odločitev o tem, katere vrste domofona bomo uporabili v svojem stanovanju oz. hiši. V pričujočem prispevku vam bomo z nasveti za izbor pravega sistema za domofon skušali odgovoriti na nekatera izmed zastavljenih vprašanj. Upamo, da vam bodo naši odgovori in razlage v pomoč.

 

Prvo vprašanje: avdio ali video?

Najprej se moramo odločiti, ali bi radi imeli klasični avdio domofon, kjer nas obiskovalec lahko pokliče in z njim lahko komuniciramo, ali pa bi raje tudi videli, kdo stoji pred našimi vrati, preden se odločimo, ali odklenemo vrata ali ne.

Včasih smo imeli na voljo črno-bele ter barve monitorje, dandanes pa je črno-bele že težko dobiti, saj je tehnologija tudi cenovno veliko bolj dostopna in razlik v cenah barvnih in črno-belih monitorjev bodisi ni, ali pa so barvni celo cenejši.

Če se odločimo za video domofon, moramo biti pozorni tudi na kakovost slike, izberemo lahko različne velikosti monitorjev, pri določenih programih pa imamo tudi možnost vezave dodatnih kamer.

Nadomet ali podomet?

Prodajalci vas bodo običajno najprej povprašali tudi po tem, ali želite svoj domofon – tako zunanjo kot notranjo enoto, vgraditi v steno, ali jo montirati nadometno na steno.
Možna je tudi montaža notranje enote na mizo – običajno to uporabljamo za recepcije (hotele, podjetja, trgovine …)

Obstajajo različne variante, čeprav imajo nekateri proizvajalci naprave tudi tako tanke, da je montaža podometne doze skoraj nesmiselna, saj je doza za vgradnjo dobavljiva po doplačilu.

 

Število notranjih enot

Ena od pomembnih odločitev je tudi, na koliko mestih želimo imeti notranjo enoto, ter povedati, ali ob pritisku na tipko zunanje enote zvonijo vse notranje enote ali ima vsaka svojo pozivno tipko.

Pri že pripravljenih setih imamo običajno eno- in dvo-stanovanjske domofone, ki so že pripravljeni za vgradnjo ene ali dveh ločenih notranjih enot, zunanje enote in napajalnika. Paziti moramo, da je sistem tudi nadgradljiv, če menimo, da bomo sistem širili (z dodatnimi notranjimi/zunanjimi enotami, kamerami, dodatnimi vrati, možnostmi za kontrolo dostopa …).

 

Število zunanjih enot

Enako kot pri notranjih, moramo tudi pri zunanjih enotah vedeti, na koliko mestih bomo imeli zunanjo enoto za klicanje oz. omogočanje vstopa. Lahko jih želimo imeti le na glavnih vratih ali pa tudi na zadnjih vratih, morda ob dvoriščnih vratih …

Enote pa so si tudi različne med sabo, saj imajo lahko še različne dodatne enote s posebnimi funkcionalnostmi (opisano v poglavju o dodatnih možnostih). Nekatere kamere imajo nastavljiv kot pogleda, nekateri proizvajalci imajo tudi t. i. anti-vandal izvedbe, ki imajo povišano mehansko zaščito itd.

 

Interkom

Interkom je možnost komunikacije med notranjimi enotami v stanovanju. To pomeni, da lahko uporabniki na različnih notranjih enotah kličejo eden drugega in med sabo komunicirajo. Največkrat se ta možnost uporablja za klicanje otrok na kosilo, ali soseda na pivo.

 

Število vrat in dodatne možnosti

Pomembna informacija je tudi, koliko vrat bi želeli odpirati preko domofona. Lahko so to le vhoda vrata, lahko pa na isti domofon povežemo tudi dvoriščna vrata, garažna vrata, dodatna notranja vrata itn.

Nekateri domofoni omogočajo tudi priključitev dodatnih naprav, kot so kamere za dodatne kote pogleda, ki omogočajo vezavo dodatnih ključavnic. Lahko upravljamo tudi dodatne naprave (npr. luči pri vhodu, na hodniku, zvonce …), lahko pa jih povežemo tudi v CNS (osrednji nadzorni sistem) oz. v sisteme avtomatizacije hiš in zgradb.

Pri zunanjih enotah imamo velikokrat tudi možnost kontrole dostopa, kot so recimo RFID kartice, šifratorji (tipkovnice s kodo), biometrične ključavnice (prstni odtisi), ki nam omogočajo odklepanje vhoda brez ključa. Tako se lahko izognemo izgubam ključa ali zaklepanju samega sebe iz stanovanja.
Takšne ključavnice omogočajo tudi napredne načine kontrole dostopa – tako časovne omejitve kot tudi omejitve območja dostopa (z več kontrolnimi točkami).

Dokaj iskana zadnje čase pa je tudi opcija za preusmeritev klica na naš telefon, katera pa je tudi omogočena na različne načine; in sicer tako, da imamo:

– že v osnovi GSM zunanjo enoto in kot notranjo enoto uporabljamo le mobilni telefon,

– zunanjo enoto z Wifi komunikacijo, ki jo uporabljamo v kombinaciji s tablico kot notranjo enoto ali pa s pametnim telefonom,

– IP zunanjo enoto, ali pa,

– vmesnik za prenos klica, ki ga lahko povežemo na domofon klasičnih vezav (1+n, 2ž, 4+n, 5ž, coax).

 

Različne vrste povezav

Obstajajo različne vrste povezave za domofone, v osnovi so analogne in digitalne, ki pa se nato delijo naprej. Pri novih instalacijah si povezavo lahko izberemo glede na želje in zahteve (npr. dodatne naprave, dolžine povezav …), če želimo pripraviti inštalacijo pred izbiro naprave, pa priporočamo povezavo z UTP kabli, ki so najpogosteje uporabljeni za tovrstne povezave, pri starih pa se običajno prilagodimo že obstoječim inštalacijam.

1.Analogne povezave
Analogni sistemi za video domofonijo so zasnovani za ustvarjanje avdio, video ali kombinacijo obeh sistemov s tradicionalnim ožičenjem. Danes sta bolj kot ne uporabljena le še 1+n in 4+n sistema.

 1. 1+n
  Avdio sistem je bil zasnovan za starejše zgradbe, tako da nam spremeni tradicionalni zvonec v domofonski sistem, brez potrebe po dodajanju žic. Zagotavlja nam zasebnost pogovora med stanovanji.
 2. 4+n
  Avdio sistem, ki omogoča uporabo domofona s tradicionalnim ter elektronskim pozivom. Omogoča izvedbo sistemov, kjer je potrebna storitev interkom ali sistemov z več vhodi s samodejnim preklapljanjem.
  Pri 4+n sistemih je mogoče izvesti sistem s 4 skupnimi žicami ter n žicami, kjer n je število klicev potrebno za upravljanje

 3. 5-žični video sistem izhaja iz 1+n avdio sistema in je primeren za nadgradnjo 4+n avdio sistema v video sistem brez potrebe po dodajanju koaksialnega kabla ali katerega koli drugega kabla v sistemu. Slika se prižge samo na enem monitorju, pogovor je zaščiten pred prisluškovanjem, uporabnik mora biti poklican, da je povezan z zunanjo enoto. Obstaja tudi možnost priključitve domofona za sistem 1+1.
 4. Coax
  Koaksialni video sistem deluje po enakem principu kot 4+n sistem, za povezovanje se uporabijo žice, ki so navedene na shemi glede na razdaljo, ter koaksialen kabel RG59. Za povezavo se uporabi enako število žic z dodatnimi žicami za napajanje monitorja ter kamere. Sistem omogoča številčne možnosti konfiguracije tako za Č/B kot za barvne sisteme. Predvsem pride v poštev pri daljših razdaljah med kamero in monitorjem. Notranje enote so lahko vezane skupaj tako, da se ustvari medsebojna komunikacija. Mogoča je tudi povezava dveh monitorjev vzporedno brez dodatnega monitorja. Notranje enote so lahko v tem sistemu nadgrajene z različnimi dodatnimi napravami, kot so: tritonski gong, Scaitel spominski modul, dodatni zvonec … Lahko se doda dodaten domofon za sistem 4+n, kjer imamo samo govor.

2. Digitalne povezave

V Sloveniji trg iz analognih sistemov počasi prehaja na digitalne sisteme, sicer so ti še vedno nekoliko dražji, vendar nam ponujajo bistveno več naprednih funkcij, preprosto montažo in vzdrževanje.

a) 2ž
Stare stavbe, stari sistemi: posodobitev je dandanes najbolj pogosta delujoča rešitev. Z 2-žilnim sistemom zamenjava starih žic ni potrebna. Omogoča hitro posodobitev s sistemom, ki zagotavlja moderne funkcije.

b) IP
IP domofon je povezljiv z LAN omrežjem preko UTP kabla. Sodoben način povezave s širokim spektrom uporabe v zasebnih hišah, pisarnah, stanovanjskih blokih, poslovnih in pisarniških središčih, hotelih, bolnišnicah, šolah itd. … Sistem ima neomejene razdalje povezovanja in je tudi neomejeno razširljiv ali povezljiv tudi z drugimi sistemi avtomatizacije hiš in zgradb

c) Wifi
Sistem, ki deluje preko Wifi omrežja, večinoma uporabljen, ko nimamo možnosti dodajanja nove inštalacije. Kot notranjo enoto lahko uporabimo tablico, ali pa klice sprejemamo na pametni telefon. Paziti moramo na dobro povezavo z omrežjem – močan signal, saj, če ta ni omogočen, sistem ne deluje pravilno.

d) Mobilni telefon

Mobilni telefon je vedno redkeje viden domofonski sistem, saj za delovanje potrebuje dodatno SIM kartico, kar pa pomeni tudi dodatno naročnino pri mobilnih operaterjih. Paziti pa je treba tudi na kakovost omrežja, da ne prihaja do nepotrebnih težav s povezovanjem.

“Digitalni sistemi so sicer dražji, a nam ponujajo bistveno več naprednih funkcij, preprosto montažo in vzdrževanje …”
 

Veste zdaj vse, pa se še vedno ne morete odločiti?

V Elektronabavi vam z ekipo strokovnjakov pomagamo tudi pri izbiri in načrtovanju pravega sistema, prilagojenega vašim potrebam. Na voljo so vam domofonski sistemi različnih proizvajalcev in različnih vrst povezav. Na voljo so vam tako nizkocenovni domofoni kot profesionalni sistemi večjih razsežnosti. V popolnosti se prilagodimo vašim potrebam in smo pravi naslov za celovito rešitev vaše morebitne težave ter uresničitev vaših želja.

Janez Inglič, janez.inglic@www.elektronabava.si

Janez Inglič

janez.inglic@elektronabava.si

Janez Inglič je zaposlen v Elektronabavi kot specialist za elektroinštalacijske materiale.