Specialisti za elektrotehnični material

Legrand: Zrakotesne doze

Elektronabava > Novosti  > Inštalacije  > Legrand: Zrakotesne doze

Legrand: Zrakotesne doze

Zakaj so zrakotesne doze pomembne?

V želji po prihranku energije uporabljamo pri gradnji objektov boljše in naprednejše gradbene materiale, kar posledično pomeni daljšo življenjsko dobo objektov, preprečevanje poškodb gradbenih konstrukcij ter doseganje zrakotesnosti.

Zmotno prepričanje je, da se kondenzacija in vlaga pojavljata zgolj v starejših objektih

Velikokrat se nad plesnijo in vlago pritožujejo lastniki novih stanovanj, ki so se vanje pravkar vselili. Uhajanje zraka zaradi manjših nepravilnosti pri gradnji in neupoštevanja zrakotesnosti objekta lahko povzroči veliko problemov, zato moramo za kvalitetno narejen objekt zrakotesnost načrtovati že pred začetkom same gradnje in v fazi planiranja določiti tudi faze tesnjenja posameznih sklopov.

Zrakotesnost in vlaga

V preteklosti so bile hiše zaradi slabših materialov daleč od zrakotesnega objekta, tako da se je kondenz, ki se je zaradi vlage nabral v stenah, čez poletje izsušil. V zadnjih letih pa s kakovostnejšimi materiali, posebej s kakovostnimi okni in izolacijo, dosežemo določeno stopnjo zrakotesnosti.

Za ugodje bivanja poleg temperature potrebujemo določeno stopnjo vlage v zraku. Vlažnost notranjega zraka je odvisna od zunanjega zraka, prezračevanja objekta, uporabe prostora in dejavnostih v njem (dihanje, znojenje, umivanje, kuhanje, pranje, sušenje perila, sobne rastline,…). Povprečna štiričlanska družina obremeni notranji zrak z 9 do 16 kg vodne pare na dan. Za bivanje je bolj kot absolutna količina vlage pomembna stopnja nasičenosti zraka z vodno paro, ki jo merimo v odstotku relativne vlažnosti.

Običajno velja, da se najbolje počutimo pri relativni vlažnosti zraka med 40 in 60 %. V primeru nepravilnega prezračevanja se odvečna vlaga ne odvaja dovolj in pravočasno. Vlaga in temperatura v hiši, v času zime, povzročata višji tlak kot v zunanjem okolju. Posledično le-ta iz objekta uhaja tam, kjer lahko, kar lahko povzroči točko kondenzacije pri preboju.

Ob primernem prezračevanju je relativna vlažnost notranjega zraka praktično vedno manjša od 60 %. Pri običajni relativni vlažnosti in temperaturi prostora 20 °C, pride do točke kondenzacije pri temperaturi obodne površine 12,1 °C

Velja, da smo pred kondenzacijo vlage praviloma varni, če pravilno in redno prezračujemo, nimamo v prostorih previsoke temperature in površinska temperatura na kritičnih mestih ne pade pod 13 °C. Vlaga namreč ne vpliva zgolj na kakovost bivanja in prijetno počutje, temveč neposredno ali posredno škodi tudi gradbenim materialom in v skrajnih primerih lahko začne ogrožati statično trdnost zgradbe. Škodljivo delovanje kondenza se kaže v obliki madežev na stenah, luščenja ometa in tudi kot razraščanje plesni in gob ter širjenje vonja in klic, ki so zdravju škodljive.

Možna prebojna mesta:

• vsi preboji,
• vse instalacije, ki imajo zunanji del (rekuperatorji, zunanja svetila na fasadi, zvonec, domofon,
senčila…);
• v dozah okoli elektro cevi in kablov – potrebna dodatna tesnitev oz. uporaba zrakotesne doze, ki prepreči prehod zraka;

 

Zrakotesne doze za stikalni program premera 60mm

Zrakotesne doze za modularni stikalni program

 

Zrakotesne doze Legrand najdete v naši spletni trgovini:
Preveri v e-trgovini

Janez Inglič

janez.inglic@elektronabava.si

Janez Inglič je zaposlen v Elektronabavi kot specialist za elektroinštalacijske materiale.