Specialisti za elektrotehnični material

KNX kabli za prenos podatkov v pametnih inštalacijah

Elektronabava > Nasveti  > Kabli in pribor  > KNX kabli za prenos podatkov v pametnih inštalacijah
KNX---kabli

KNX kabli za prenos podatkov v pametnih inštalacijah

V skladu z naraščajočimi zahtevami po okolju prijaznih objektih lahko tudi s pametnimi zgradbami prispevamo k znatnim prihrankom energije. KNX kabli so bili razviti za komunikacijske in upravljalne sisteme v pametnih zgradbah z namenom lažjega nadzora porabe energije.

KNX standard

KNX je svetovno odprt standard za upravljanje stanovanjskih in poslovnih objektov. S pomočjo KNX kablov nadziramo ogrevanje, osvetljevanje in prezračevanje.

Za nadzor prenosa podatkov do vseh komponent pri upravljanju objektov mora sistem zagotavljati, da vse naprave komunicirajo preko skupnega jezika, kar pomeni, da je nujen KNX bus sistem. Bus naprave so lahko senzorji ali aktuatorji, ki so potrebni za signalizacijo, upravljanje in nadzor opreme v objektih, kot so: razsvetljava, žaluzije, rolete, tende, varnostni sistemi, upravljanje s porabo energije, ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, avdio/video nadzor, bela tehnika ipd. Vse te funkcije je mogoče nadzorovati, spremljati in upravljati preko enotnega sistema. To lahko upravljamo lokalno in tudi daljinsko preko pametnih telefonov, tablic ali oddaljenih računalnikov.

Pomen odprtega standarda

KNX je odobren tako kot mednarodni (ISO/IEC 14543-3) kot tudi evropski (CENELE EN 50090 in EN 13321-1 CEN) ter kitajski standard (GB/T 20.965). KNX kable različnih proizvajalcev lahko poljubno kombiniramo, saj je KNX zaščitni znak hkrati zagotovilo odprtega standarda, ki zagotavlja medsebojno združljivost kablov.

Zgradba KNX kabla- KNX Twisted Pair (TP)

KNX kabel prepoznamo po zeleni barvi plašča kabla. Dvožilni sukani parični (two-core twisted pair – TP) podatkovni kabel (bus kabel) je najpogostejši komunikacijski medij za KNX inštalacije. V KNX sistemih so KNX TP kabli namenjeni prenosu podatkov in energije. Široka paleta različnih KNX kablov, ki so primerni za različne vrste uporabe:

KNX kabli

Zgradba različnih vrst KNX kablov, Vir: https://www.ivoryegg.co.uk/essential_guides/a-guide-to-the-different-knx-cables)

Raznolikost označevanja KNX kabla

Značilen zelen plašč kabla je lahko označen z različnimi imeni, glede na to, kdo je proizvajalec kabla. KNX kabli, ki jih proizvajajo različni proizvajalci kablov, imajo lastne komercialne/tehnične oznake za kable*, ki zadoščajo KNX standardu. Navajamo nekaj primerov označevanja:

 

DRAKA BUS CABLE
LAPP UNITRONIC BUS EIB/KNX
LEONI FB-H(St)H 2X2X0,8
NEXANS EIB**– H(St)H 2 PO.88 GN , EIB-Y(St)Y 2X2X0,8, EIB-INSTABUS…
PRYSMIAN L-Y(St)Y 2X2X0,8
VOKA BUS –CABLE J-Y(St)Yh 2x2x0,8
BERICA CAVI Y(ST)Y EIB BUS
LA TRIVENETA CAVI YCY BUSLEITUNG
CEAM CAVI NETBUS EIB J-2Y(St)Y 1X4X0,8
FABER KABEL FABER EIB-BUSLEITUNG 2X2X0,8 GN
PROSPECTA BUS 2X2X0,8 ( naš ident 1196770 ) – kabel na zalogi

 

* Kabli zadoščajo standardu, ne smejo pa biti označeni s KNX blagovno znamko.

* * EIB = European installation fieldbus cable

Standardi:

Flame retardant ( zaviranje plamena ): EN 60332-1-2 ,
CE skladnost: LVD ( 2014/35/EU) – nizkonapetostna direktiva , CPR ( 305/2011) – gradbena regulativa,
CPR razred: običajno Eca ( EN 50575:2014+A1:2016) ali Dca-s2,d2,a2,
RoHS ustreznost: DA.

Sklep

KNX tehnologija je nastala z združitvijo treh evropskih bus standardov: EIP, EHS (household appliances and consumer electronics – gospodinjski aparati in potrošniška elektronika ) in Batibus (ogrevanje, prezračevanje in klimatske naprave). Omrežje KNX bus se tako uporablja za ožičenje vseh delov bus sistemov in povezav z napravami z enim samim kablom.

Preveri v e-trgovini >>

Elektronabava ekipa

info@elektronabava.si

Elektronabava je vodilna slovenska specializirana trgovska družba, ki že več kot 70 let z elektrotehničnimi materiali oskrbuje: elektromontažna podjetja, industrijo, elektrogospodarstvo, telekomunikacije, fizične osebe.