Specialisti za elektrotehnični material

Kakovost barve svetlobe

Elektronabava > Modri dom  > Kakovost barve svetlobe

Kakovost barve svetlobe

Kaj pomeni barva svetlobe? Kako se razlikujejo barvne temperature med sebojKako izbrati pravo barvo svetlobe za naše prostore? Vprašanja, ki se nam zastavljajo, ko ugotovimo, da svetloba v našem domu ni takšna, kot smo si jo želeli. Pa vendar, ko govorimo o kakovosti »umetne« svetlobe moramo upoštevati različne parametre, kot so: barvna temperatura, indeks barvnega videza in številni drugi. Če veste, kakšno barvo svetlobe si želite v vašem domu, vendar se ne želite ukvarjati s tem, kontaktirajte naše strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali pri vaši izbiri.

Kaj je barvna temperatura

Vsi svetlobni viri za normalno osvetljevanje sevajo belo svetlobo, ki pa je lahko zelo različna. Bela svetloba je sestavljena iz spektra barv in sicer: rdeče, oranžne, rumene, zelene, modre, indigo in vijolične. Različne »mešanice« teh barv v svetlobnih virih dajejo tudi različne »tone« bele barve – barvne temperature.

Barvno temperaturo označujemo v enotah Kelvin (K) in je zapisana v obliki »tisoč«. Pod pojmom »Barvna temperatura« določamo, kašna je bela svetloba svetlobnega vira, ki je lahko:

  • Toplo bela (rumenkasta), pod 3000 K, mednarodno kot WW (Warm White),
  • Nevtralno bela (nevtralna), med 3300 in 5300 K, mednarodno kot NW (Neutral White),
  • Hladno bela (modrikasta), nad 5300 K, mednarodno označena kot CW (Cool White).

Nižje številke v Kelvinih (K) pomenijo toplejše „rumenkaste“, višje pa hladnejše „modrikaste“ barve bele svetlobe.

Glede na namen prostorov, katere osvetljujemo, nam lahko pri izbiri ustrezne barvne temperature pomaga spodnja tabela:

Barvna temperatura 2700 K ali manj 3000 K 4000 K 5000 K in več
Nivo osvetlitve nizek srednji srednji visok
Namen prostora osvetlitev doma, restavracije, recepcije trgovine, knjižnice, prostori za počitek pisarne, delovna mesta, industrijski pogoni, učilnice medicinski objekti, zelo zahtevne naloge
Počutje ljudi toplo, prijetno, domače prijazno, osebno učinkovito, delovno svetlo, poživljajoče

NASVET:

Pri osvetljevanju domače jedilne mize, dnevnega prostora in ostalih prostorih v domu želimo ustvariti prijetno in sproščeno vzdušje. Če pogledamo zgodovinsko, si želimo ustvariti topel občutek večernega ognjišča, ob katerem so se naši predniki družili tisočletja. Umetno osvetljevanje doma danes pa je le umetno ustvarjanje takšnega občutka.

Zato je najprimernejša izbira barvne temperature sijalk za dom toplo bela. Hladnih tonov svetlobe se doma raje izogibamo.

Barvne temperature različnih virov svetlobe in naravnih pojavov

Elektronabava ekipa

info@elektronabava.si

Elektronabava je vodilna slovenska specializirana trgovska družba, ki že več kot 70 let z elektrotehničnimi materiali oskrbuje: elektromontažna podjetja, industrijo, elektrogospodarstvo, telekomunikacije, fizične osebe.