Specialisti za elektrotehnični material

Kaj je zelena energija in zakaj je pomembna?

Elektronabava > Modri dom  > Kaj je zelena energija in zakaj je pomembna?

Kaj je zelena energija in zakaj je pomembna?

Zadnja leta je veliko govora o zeleni energiji. Kaj pomeni zelena energija? Od kod prihaja in kakšna je prihodnost zelene energije?

90. letih prejšnjega stoletja so se pojavili prvi ponudniki tako imenovane zelene energije. To pomeni, da pridobivamo električno energijo iz obnovljivih energetskih virov kot so hidroelektrarne, sončne ter vetrne elektrarne. Število če teh v zadnjem času strmo narašča, predvsem v Evropi. Takšne elektrarne ne zahtevajo velikih posegov v prostor in se v največji meri zlivajo z naravo in okoljem.

Največji preskok v razmišljanju o porabi električne energije je povzročila odločitev o označevanju energetske porabe posameznih gospodinjskih aparatov. Največji hit so bili hladilniki z nalepko razred A+. Danes imamo označeno mnogo porabnikov kot so televizorji, žarnice, zamrzovalniki, sesalci in drugi aparati. Zahteve so šle že tako daleč, da imamo tudi energetske izkaznice stavb, avtomobilov ter z njimi povezane gume.

Vsekakor gre razvoj tehnologije v smer zmanjševanja porabe električne energije s fosilnimi gorivi in nadomeščanje le te z obnovljivimi viri energije. Veliko truda je vloženo v izdelovanje električnih avtomobilov, kjer le ti predstavljajo največjo potrato oziroma neizkoriščenost energije. Motorji z notranjim izgorevanjem izkoristijo le 20% vse energije, ki jo vložimo za premikanje avta, medtem ko električni avtomobili ta delež izkoriščenosti dvignejo na 60%.

Tudi v našem domu imamo lahko velike porabnike energije, kot so: električni bojler, hladilnik, zamrzovalnik, električni radiatorji, žarnice, likalniki, pralno-sušilni aparati, grelniki vode. V spodnji tabeli so podane primerjave za posamezne porabnike.

Vir podatkov: GREENPEACE Slovenia

 

Kot se lahko vidi iz posplošene preglednice so podani določeni porabnike, ki pa lahko odstopajo od vaših trenutnih porabnikov. Največji preskok je lahko vsekakor v smeri hladilnik, zamrzovalnik, električni bojler, prenosni računalnik, sesalnik, televizorji.

Iz tabele lahko izluščimo nekaj smernic, ki nas bodo spremljale v prihodnosti:

  • Večina porabnikov je že prešla iz klasičnih žarnic na varčne žarnice. Naslednja faza so LED sijalke, ki proti varčnim žarnicam ne bodo naredile enormnega preskoka, kot je bilo pri prehodu iz klasičnih v varčne žarnice.
  • Nabava prenosnega računalnika namesto stacionarnega.
  • Imamo že učinkovite mobilne sesalnike, ki se sami polnijo in imajo svojo bazo ter so proti klasičnim izrazito varčnejši, poleg tega pa sami opravljajo dela namesto nas. Njihova poraba je odvisno od modela (35 – 50 W).
  • Hladilniki z oznako najmanj A+
  • Zamrzovalniki z oznako A+

Na prvo mesto smo postavili žarnice in te so tudi največji porabnik energije. Razvoj je šel v smer izdelovanja LED sijalk, ki lahko prinesejo največji prihranek. Ogromno energetskih neučinkovitih svetil uporabljamo za osvetljevanje mest, cest, poti, športnih objektov, hiš..

Vsekakor pa lahko kot posamezniki veliko prispevamo sami z izgradnjo lastne sončne elektrarne. Trenutno je v Sloveniji trend gradenj sončnih elektrarn z metodo NET meteringa. V večini primerov, do sedaj zgrajenih, so gradili 11kW sončne elektrarne, ki v večini primerov pokrijejo vse energetske potrebe stanovanjske hiše. Moramo vedeti, da so se v preteklosti, na veliko vgrajevale toplotne črpalke, ki pa so vsaj kar se tiče električne energije, največji porabnik.

Vsak posameznik lahko sam prispeva k čistejšemu okolju ter k temu posledično tudi manj kurjenja klasičnih fosilnih goriv in ohranja naš svet tudi za potomce in tiste, ki bodo zaužili naš svet v prihodnosti.

Ekipa naših strokovnjakov vam lahko svetuje na področju zelene energije in vam pomaga pri uresničitvi vaših želja in potreb. Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo pomagali najti najboljšo rešitev.

Elektronabava ekipa

info@elektronabava.si

Elektronabava je vodilna slovenska specializirana trgovska družba, ki že več kot 70 let z elektrotehničnimi materiali oskrbuje: elektromontažna podjetja, industrijo, elektrogospodarstvo, telekomunikacije, fizične osebe.