Specialisti za elektrotehnični material

 

Kabli in pribor

Elektronabava > Kabli in pribor

Kabli in vodniki nepogrešljivi pri distribuciji, transmisiji, električnih razvodih, industriji, gradbeništvu, strojegradnji itd., skratka povsod, kjer je potreben prenos električne energije od vira do uporabnika ali med uporabniki. Zato predstavljajo kabli in vodniki pomemben delež našega prodajnega programa in skrbimo za nenehno izboljševanje nabora in strukture.

Kabli, ožičenje in vodniki

Ožičenje in vodniki potrebujejo tudi primerne inštalacijske cevi, sisteme in pribor, ki vam lahko zagotovijo ustrezno zaščito, varnost, preglednost, dostopnost za vzdrževanje in možnost nadgradenj ali sprememb v prihodnosti. Vsem tem artiklom je skupno, da prinašajo v objekt red in strukturo.

Pri izdelkih v naši ponudbi se osredotočamo predvsem na kakovost in skladnost z varnostnimi standardi. Poudarek je na ognjeodpornosti, funkcionalnosti, zanesljivosti, brezhalogenih materialih ter UV obstojnosti.

kabli in vodniki

Katere kable in vodnike ponujamo?

Na trgu se že 70 let uspešno prilagajamo različnim industrijam z edinstvenimi karakteristikami in individualnim zahtevam, kar smo v preteklosti že dokazali z velikim številom izvedenih projektov.

Na stalni zalogi imamo več kot 2.000 raznih vrst kablov in vodnikov, s katerimi svojim strankam vedno najdemo rešitev po meri. Prav tako s sodelovanjem z renomiranimi proizvajalci in velikimi kabelskimi distributerji dostopamo tudi do nestandardnih proizvodov, kot so na primer kabli za rudnike, ladjedelništvo, off-shore projekte, termo in jedrske elektrarne, železarne, proizvodnjo robotov in drugih industrij. S poznavanjem bistva nove regulative, ki uvršča kable med gradbene proizvode (zapisane v Uredbi 305/2011-CPR, veljavne od 1. 7. 2017) pomagamo z nasveti in strokovnimi članki vsem deležnikom na trgu k razumevanju regulative in jih usmerjamo v pravilen izbor in rabo kablov in vodnikov pri gradbenih dejavnostih.

Preverite ponudbo kablov in vodnikov »

kabli in vodniki

Poleg kablov in vodnikov ponujamo tudi celovite rešitve na področju varnih inštalacij kablov po objektih. S pomočjo naših izdelkov boste dosegli hitrejšo, preglednejšo in varnejšo inštalacijo vodnikov v objektu oz. sistemu, saj nudimo:

  • Sistem kabelskih polic in obešalnega pribora s hitrimi spojkami za hitrejšo in varnejšo inštalacijo v objekt.
  • Ognjeodporne sisteme kabelskih polic proizvajalca Obo Bettermann.
  • Kabelske kanale (parapetne, inštalacijske, pohodne in tiste za ožičenje).
  • Nabor različnih cevi za polaganje v objektu in zunaj objekta, izdelanih iz ognjeodpornih materialov, odpornih na mehanske in vremenske vplive.
  • Označevanje kablov za lažje delo na objektu s pomočjo naših tiskalnikov in trakov.
  • Pritrdilne materiale: kabelske vezice različnih dimenzij in namembnosti, izolirne trakove ter razne pritrdilne materiale, kot so vijaki, matice, objemke …
  • Kabelski spojni material – kabelske spojke za varen spoj kablov, gel spojke za vodoodporen spoj, termo-skrčljive cevi z lepilom in brez …
Kabli in vodniki

Zakaj izbrati nas?

Naše stranke imajo dostop do najširšega nabora kablov in vodnikov, ki ga nadgrajujemo s storitvijo razreza na želene dolžine, komisioniranja in hitre dostave. Poleg tega nudimo svetovanje o izboru kablov za posamezne objekte glede na zahteve Uredbe 305/2011- CPR in Zakona o gradbenih proizvodih (ZGPro-1) ter priskrbimo vso potrebno dokumentacijo za tehnične prevzeme in inšpektorske nadzore.

Pri nas dobite izdelke preverjenih in priznanih blagovnih znamk na enem mestu po konkurenčnih cenah. Z inovativnimi rešitvami, kot so hitre kabelske police na klik in gel spojke, lahko dosežete velik prihranek pri času polaganja inštalacije. Hkrati vam naši izdelki zagotavljajo večjo varnost in red v inštalacijah.

Svoje stranke izobražujemo s pomočjo spletnih dnevnikov in novic, organiziramo izobraževanja na terenu in pri strankah. Obveščamo o novih proizvodih, ki jih imamo na zalogi, o spremembah standardov, opuščenih produktih kot posledica zakonskih zahtev ter o mnogem drugem.

FAQ – Pogosta vprašanja in odgovori

Ali je nova regulativa posegla na področje standardov?

Ne, vsi mednarodni in nacionalni standardi so ostali enaki. Uvedena so samo dodatna merila, ki postavljajo posamezen kabel ali vodnik v določen požarni razred, uvedena je še oznaka CE in Izjava o lastnostih (prej Izjava o skladnosti).

Kako ugotovim, ali kabel ustreza novi regulativi?

Kabli morajo biti označeni glede na lastnosti v primeru požara, na primer: Bca – s1, d0, a1; oznaka CE mora biti vidno, čitljivo in neizbrisno nameščena na proizvodu, etiketi, embalaži ali priloženem dokumentu.

Poleg CE oznake mora biti navedeno še: zadnji dve številki letnice, ko je bila oznaka prvič nameščena na proizvod, podatki o proizvajalcu, enotna identifikacijska oznaka proizvoda, referenčna številka Izjave o lastnostih, veljaven standard, identifikacijska številka priglašenega organa, predvidena uporaba.

Slišal sem, da je prišlo do spremembe pri harmoniziranih kablih po standardu HD 21 in HD 22. Kako je s tem?

Res je, leta 2006 je CENELEC (evropska elektrotehnična organizacija za standardizacijo) začel s procesom pretvorbe standardov HD21 in HD 22 in posledično je bila leta 2014 objavljena skupina standardov EN 50525, ki so bili (prevedeni) izdani kot nacionalni standardi v državah članicah CENELEC. Kabli z licenco po HD 21 in HD 22 so ostali v veljavi do poteka licenc, zdaj morajo imeti licenco z referenčno oznako EN 50525.

Standard zamenjuje in pokriva harmonizirane kable v vseh državah CENELEC. Predpisuje glavne zahteve za trdo-žilne in mehko-žilne kable v območju do 450/750 V. Sem spadajo: H03VV-F, H05VV-F, H05RR-F, H07RN-F, H05V-U/-K, H07V-U/-K, H01N2-D in podobni kabli in vodniki.

Trdo-žilni ali mehko-žilni kabli - kako jih ločimo?

Kable ločimo glede na fleksibilnost vodnika (CU ali Al), ki ga določa standard IEC 60228. Trdo-žilni kabli imajo vodnike v razredu 1 in 2, mehko-žilni pa vodnike v razredu 5 ali 6 (posebej fleksibilen vodnik). Trdo-žilni vodniki so značilni za kable iz germanskega področja (NYY, EYY), mehko-žilni pa za kable iz romanskega področja (RV-K, FG16R16).

Kaj je sistem na klik?

Sistem na klik je inovativen sistem spajanja kabelskih polic, s katerim je inštalacija kabelskih polic preprosta, hitrejša in varnejša. Polic ni treba medsebojno vijačiti, zato prihranimo ogromno časa in vijakov. Polici med seboj nastavite in pritisnete in je spoj med policama končan. Demontaža je prav tako preprosta, hitra in varna. To pa pomeni velik prihranek časa in denarja.

Kako naj vem, da je vezica UV odporna?

Preprost praktični preizkus je “preizkus s kladivom”.

Ali je kabelska vezica UV-stabilizirana ali ne, je mogoče hitro ugotoviti. Z udarcem kladiva sploščite rep trakca vezice in podržite sploščeno konico proti svetlobi. Skozi kabelske vezice z vsebnostjo vsaj približno 2 % UV stabilizatorja svetloba ne prodre in so videti črno. Pri standardnih črnih vezicah pa svetloba lahko prodre skozi sploščeni del.

Ali je pomembno, da se vezice hranijo v nepredušno zaprti embalaži?

Da. Zunanji dejavniki, kot so vlaga, temperaturna nihanja in vpliv UV svetlobe, vplivajo na življenjsko dobo vezic. Pomembno je, da je embalaža vezic po odprtju znova nepredušno zaprta. Vpliv vlage na material v vezici je pomemben. Material v vezici ves čas vpija in izgublja vlago, da ohranja ravnotežje z okolico. Ta pojav spremeni strukturo vezice in zmanjša fleksibilnost. Vlaga in kisik v zraku pa dodatno pospešita staranje, saj oksidacija še pospeši hidrolizo, kar pomeni, da se polimeri v vezici prekinejo. To se pokaže kot krhkost produkta.

Ali je gel spojka vodoodporna?

Da. Hitre gel spojke iz našega asortimaja so vodoodporne.

Vodnike v kablu ali samostojne vodnike spojimo s pomočjo sponk. Preprosto jih vtisnemo v predpripravljen gel v spojki ali »gel boxu«. Na ta način dosežemo zatesnjenost spoja IPX8 ter prihranimo pri času spajanja vodnikov. Tako toplotna obdelava spojke ni več potrebna. Za dosego zatesnjenosti termo-skrčljivega plašča ni več potrebno segrevati, da bi se material skrčil in s tem objel spoj vodnikov.

Ali cevi RBC vsebujejo halogene elemente?

Ne. Elektroinštalacijske cevi RBC nove generacije so izdelane iz PP (polipropilena) in so Halogen Free (ne vsebujejo halogenih elementov, kot so klor, fluor, brom, jod, ki pri gorenju sproščajo strupene pline). Omenjene cevi so mehansko bolj odporne kot cevi iz drugih plastičnih mas. Ob udarcih ali poškodbah se vrnejo v prvoten položaj. Deformirajo se manj kot običajne cevi.

V kakšnem temperaturnem razponu so uporabni izolirni trakovi?

Izolirni trakovi proizvajalca HellermannTyton so uporabni v temperaturnem razponu od -10 °C do 90 °C.

Novosti in nasveti