Specialisti za elektrotehnični material

Kabelske gel spojke in GEL BOX-i Ray Tech

Elektronabava > Nasveti  > Inštalacije  > Kabelske gel spojke in GEL BOX-i Ray Tech
gel-spojke-ray-tech

Kabelske gel spojke in GEL BOX-i Ray Tech

Kabelske gel spojke in GEL BOX-i so nova generacija kabelskih spojk. Inovativna uporabnost kabelskih gel spojk skrajša in močno poenostavi spajanje dveh kablov ali vodnikov. Toplotna obdelava spojke ni več potrebna. Za dosego zatesnjenosti termo-skrčljivega plašča ni več potrebno segrevati, da se material skrči in s tem objame spoj vodnikov. Vodnike v kablu ali samostojne vodnike spojimo s pomočjo sponk. Enostavno jih vtisnemo v pred-pripravljen gel v spojki ali “gel boxu”. Na ta način dosežemo zatesnjenost spoja IPX8 ter prihranimo pri času spajanja vodnikov.

 

Kabelske gel spojke KING JOINT

Hitre gel spojke RAYTECH so primerne za zatesnitev različnih kabelskih in žičnih spojev. Narejene so iz izredno močnega plastičnega ohišja, ki vsebuje mrežni polimeri gel. Nudijo nam visoko zaščito pred vlago, vodo in drugimi motečimi faktorji (erozija, prah …) IPX8.

skica-ray tech

 

Prikaz uporabe

Montaža spoja je zelo preprosta. Vodniki se spojijo vijačno preko konektorjev (Slika 1), ki so v t. i. sektorskem jedrnem distančniku. Le-tega se vstavi v odprto spojko (Slika 2), ki se nato zapre kot knjiga in stisne (Slika 3), da se zapahi spojke ujamejo na ohišje. Gel objame spoje vodnikov in naredi spoj vodotesen (Slika 4). Dodatno se lahko vse skupaj zavaruje še s kabelsko vezico, ki se napelje okoli spojke v za to namenjene kanale, ki so običajno po eden na vsakem koncu spojke.

ray-tech-1      ray-tech-2     ray-tech-3     ray-tech-4

Slika 1                          Slika 2                        Slika 3                        Slika 4

Gel je negorljiv, ni strupen in nima omejitve roka uporabe. Spoj vodnikov se lahko ponovno ureja tudi po daljšem času v primeru popravil in prevezav vodnikov. Primeren je za več žilne kable z do 5 vodniki in za vse vrste uporabe, vključno s potopno uporabo. Za zagotavljanje varnosti je uporabljena tehnologija z vijačnimi priključki.

 

Tehnične karakteristike

– Električne karakteristike: CEI EN 50393 – CEI 20-33 Test pod vodo med spoji v kablu
– Brez širjenja plamena: CEI 20-35 – IEC 60332 – HD405-1
– Gel: UL 94-HB
– Stopnja zaščite: IPX8
– Za območje delovanja: +90°C
– Temperatura vgradnje: -40°C / +50°C

 

Gel Box – male gel spojke Isaac, Kelvin in Watt

Gel Box Line je namenjena uporabi v dozah, v katerih je premalo prostora za običajne gel spojke. Nudi tesnjenje, zaščito in varno električno povezavo. Prav tako zagotavlja prihranek pri stroških, saj za doseganje vodotesnosti ni treba zaliti cele doze z gelom, temveč le spojiti vodnike s pomočjo sponke. To naredimo tako, da odpremo Gel Box, vanj potopimo (vtisnemo) sponko s spojenim vodnikom, nato pa Gel Box preprosto zapremo. Na ta način dosežemo vodotesnost spoja IPX8. Gel Box ima dimenzije, ki so primerne za najpogosteje uporabljene priključne sponke.

 

Tehnične karakteristike

Gel: UL 94-HB
Stopnja zaščite: IPX8
Območje delovanja: +90°C
Temperatura vgradnje: -40°C / +50°C

 

Lastnosti Gel Box Line

Gel Box Line je:
– primeren za uporabo zunaj,
– primeren za industrijsko in domačo uporabo,
– primeren za potopno uporabo,
– negorljiv, ni strupen ter nima omejitve roka uporabe,
– zasnovan z dimenzijami primernimi za najpogosteje uporabljene priključke.

 

Sklep

Z uporabo hitrih gel spojk boste prihranili čas in denar. Izognili se boste zamudnemu gretju spojk z gorilnikom. Pri Gel Boxih za dosego vodotesnosti ne bo potrebno zalivati celotne doze z gelom. Na ta način boste uspešno poskrbeli za to, kar je najpomembneje – varnost spojev vodnikov in kablov.

Preveri v e-trgovini >>

 

Miha Pengal, miha.pengal@www.elektronabava.si

Miha Pengal

miha.pengal@elektronabava.si

Miha Pengal je zaposlen v Elektronabavi kot produktni specialist za kabelsko opremo in pribor.