Specialisti za elektrotehnični material

Robus Humanitas – človeku prilagojena razsvetljava

Elektronabava > Nasveti  > Robus Humanitas – človeku prilagojena razsvetljava
Robus---Humanitas---Naslovna-slika

Robus Humanitas – človeku prilagojena razsvetljava

Proizvajalec LED GROUP ROBUS je pred kratkim predstavil novost na področju razsvetljave, in sicer nov sistem regulirane razsvetljave – HUMANITAS, ki je človeku prilagojena razsvetljava, saj se prilagaja človekovemu cirkadijskemu ritmu.

 

Prednosti razsvetljave, ki upošteva cirkadijski ritem
  1. Ta razsvetljava zagotavlja ustvarjanje različnih modrih svetlob, ki so sicer v naravni svetlobi, tudi v notranjih prostorih. Na ta način ta svetloba podpira normalen potek dnevno-nočnega ritma pri ljudeh.
  2. Zgodnje jutranja hladno bela svetloba znižuje izločanje melatonina vse leto, kar nam omogoča, da se aktiviramo takoj, ko se zbudimo.
  3. Jutranja in zgodnje popoldanska hladno bela svetloba izboljšuje pozornost in koncentracijo.
  4. Večerna toplo bela svetloba omogoča naravno vzpostavitev ponovne proizvodnje melatonina, kar omogoča vztrajanje delavcem v nočnih izmenah.
  5. Povečata se učinkovitost in tudi prihranek energije.

Na delovnem mestu

Človeku prilagojena razsvetljava omogoča večji nivo energije delavcev v državah, kjer v določenih letnih časih pisarniški delavci ne dobijo veliko dnevne svetlobe. Prava razsvetljava lahko poveča produktivnost, zmanjša utrujenost ter zmanjšuje možnost napak in nesreč.

Robus - humanitas -pisarne

Slika 1: Človeku prilagojena razsvetljava izboljšuje storilnost in počutje pisarniških delavcev.

 

V šolah

Pri izobraževanju nam dinamična osvetlitev lahko precej izboljša hitrost branja in pozornost, kar so pokazali testi pozornosti v okviru nadzorovanih študij v šolah.

sola - robus humanitas

Slika 2: Človekovemu bioritmu prilagojena razsvetljava izboljšuje koncentracijo učencev.

 

V zdravstvenih ustanovah

Človeku prilagojena razsvetljava je izjemno koristna v zdravstvu, kjer imajo pacienti običajno manj stika z dnevno svetlobo, saj preživijo veliko časa v zaprtih prostorih, kar pa lahko pokvari spalne navade. Pacienti bodo imeli z novo razsvetljavo občutek sončnega vzhoda in zahoda ter ostalih nivojev dnevne svetlobe, kar jim bo povečalo nivo energije, izboljšalo kakovost spanca in tudi njihovo zdravje.

bolnisnica - robus - humanitas

Slika 3: Človeku prilagojena svetloba pomaga ohraniti spalne navade bolnikov v zaprtih prostorih.

Naravno kot sončni vzhod in zahod

Svetilke HUMANITAS imajo poseben regulator, ki omogoča zatemnitev brez sunkovitih sprememb svetlobe in normalno zaznavanje temperature svetlobe.

CCT (correlated colour temperature) je opredeljen v stopinjah Kelvina; topla svetloba, ki je okoli 2700 K, se premakne v nevtralno belo na okoli 4000 K in ohladi belo na 5000 K ali več:

• 216 stopenj CCT med temperaturo svetlobe 2700K in 6500K,
• vsaka stopnja je enaka manj kot 1 stopnja na MacAdam-ovi krivulji,
• 256 stopenj zatemnitve, zato je zatemnitev kontrolirana na manj kot 0,5 % stopnje,
• prilagoditev CCT in zatemnitve je zato postopna, mehka in naravna.

Pri ljudeh cirkadijski ritem oziroma notranja biološka ura uravnava ritem spanja, hranjenja, izločanja hormonov, krvni tlak in telesno temperaturo.

Pred izumom umetne svetlobe sta bila edina vira prave svetlobe sončna svetloba in mesečina. Sončna svetloba deluje v 24-urnem ciklu, tako kot vsa živa bitja na zemlji.

Obstajata dva vidika cikla sončne svetlobe: dotok svetlobe se spreminja preko dneva in izgine, ko se znoči, prav tako se ob različnih delih dneva spreminja tudi raven modrine v dnevni svetlobi. Raven modrine je nizka ob zori in ob mraku, ker je razpršena izven sončnega žarka, ki se odbije od atmosfere. Višje, kot se dviguje sonce, več modrine se prebije na zemljo.

Modra svetloba je signal za čas, preko katerega se človekov življenjski ritem prilagodi naravnemu. Ljudje, živali in rastline so se razvili in prilagodili naravnemu ritmu.

Robus---humanitas-shema

Slika 4: Človeku prilagojena (cirkadijska) razsvetljava za uravnavanje temperature barve svetlobe, ki vpliva na  telesno obnovo in uravnavanje življenjskega ritma.

Umetna svetloba je zmedla človeški cirkadijski ritem

Znanstveniki že več desetletij preučujejo biološke učinke svetlobe, vendar so šele pred kratkim odkrili skupino živčnih celic v očesni mrežnici, ki se ne uporabljajo za vid. Te celice se odzivajo na vidno modro svetlobo in uravnavajo biološko uro, ki usklajuje delovanje človeškega organizma z naravnim procesom sončnega vzhoda in zahoda. Prav tako te celice uravnavajo izločanje hormonov, kot je opisano zgoraj.

Pri človeku prilagojeni (cirkadijski) razsvetljavi ne gre samo za uravnavanje temperature barve svetlobe, ampak predvsem za obnovo in uravnavanje življenjskega ritma.

CIRKADIJSKI RITEM
Oči in možgani

Vsa bitja, tako preprosti organizmi kot ljudje, živijo skladno s svojim dnevnim ciklusom aktivnosti, ki se imenuje cirkadijski ritem. Ta ritem deluje pod nadzorom mehanizma, znanim kot biološka ura, njeni kazalci pa se v 24 urah zavrtijo približno skladno z menjavo dneva in noči.
Pri ljudeh cirkadijski ritem oziroma notranja biološka ura uravnava ritem spanja, prehranjevanja, izločanje hormonov, krvni tlak in telesno temperaturo. 

Potek uravnavanja cirkadijskega ritma:

1. Svetloba vstopi skozi oko.
2. Občutljive živčne celice v očesni mrežnici zaznajo nivo modrine v svetlobi.
3. Te celice pošljejo to informacijo biološki uri, kar omogoči prilagoditev človekovega dnevnega ritma naravnemu 24-urnemu ciklu.
4. Biološka ura pošlje signal epifizi, ki uravnava nivo melatonina v krvi, melatonin je nočni hormon, katerega izločanje ne sme biti ovirano s strani modre svetlobe v večernem in nočnem času.
5. Jutranja modra svetloba zavira izločanje melatonina, kar pomeni, da smo zjutraj bolj budni in pozorni kot v večernem času.

Človeku prilagojena razsvetljava – v enostavni obliki

Svetilke HUMANITAS predstavljajo prvi enostaven, tudi prodajalcu prijazen sistem cirkadijsko regulirane in s tem človeku prilagojene razsvetljave. Sistem sestavljajo različne oblike svetilk, ki imajo vgrajen adapter UNUM Zigbee Bridge in jih upravljamo z MODUM regulatorjem. Svetilke HUMANITAS imajo razpon CCT od 2700K do 6500K, kar pomeni širok obseg biološke učinkovitosti.

 

Robus---humanitas--regulator robus-humanitas-adapter robus - humanitas - plafonjera

Slika 5: Enote sistema cirkadijskege regulirane razsvetljave (adapter, regulator in svetilka).

Razsvetljava, ki upošteva cirkadijski ritem – enostavnost za montaže

Montaža sistema razsvetljava HUMANITAS je enostavna, saj poteka enako kot montaža običajnega sistema razsvetljave, dodana sta le adapter UNUM Zigbee Bridge in tovarniško programiran MODUM regulator za vsak posamezen prostor oziroma območje. Adapter UNUM je brezžično povezan z MODUM regulatorjem.

Shema-prikljucitve-panela

Slika 6: Na sliki je prikazan primer priključitve panela SPACE LED v okviru sistema človeku prilagojene razsvetljave.

Robusova cirkadijsko uravnavana razsvetljava ponuja nabor cirkadijskih programov, ki so prednastavljeni na krmilniku. Poleg tega so možne tudi dodatne časovno neodvisne nastavitve. Možnosti prilagojene razsvetljave so lahko tovarniško nastavljene tako, da ustrezajo potrebam uporabnika.

PANEL SPACE
HUMANITAS
HUMANITAS
MODUM REGULATOR
ADAPTER HUMANITAS
UNUM BRIDGE
PRILAGODLJIV BEL ZIGBEE PANEL, IP20 UGR <19UGR<19 je v skladu z uredbo EN12464.

Svetilnost = 3000cd/m2
pod kotom ≥65° za boljšo vidnost zaslona.

Stopnja ustreznosti: TPB

KOMBINIRAN REGULATOR ZA UPRAVLJANJE SVETILK PREKO
ADAPTERJA ZIGBEE V ENEM OBMOČJU RAZSVETLJAVE. MODUM regulator ponuja možnost teh različnih nastavitev prilagojene razsvetljave in štiri fiksne nastavitve osvetlitve.
Možno je tudi nastavljanje nivoja zatemnitve svetilk in spreminjanje barve svetlobe ter običajna ON/OFF funkcija. Regulator ima vgrajen mikroprocesor, preko katerega lahko brezžično upravlja sistem razsvetljave.
REGULIRAN PREKO MODUM REGULATORJA ZA ČLOVEKU PRILAGOJENO RAZSVETLJAVO.

Adapter UNUM omogoča, da lahko vsako CCT svetilko montiramo v okviru sistema človeku prilagojene razsvetljave HUMANITAS.

Napaja se preko običajnega LED driverja.

Brezžično prilagaja temperaturo bele svetlobe.

Janja Travnik Jerina

janja.travnik-jerina@elektronabava.si

Janja Travnik Jerina je zaposlena v Elektronabavi kot produktna specialistka za področje razsvetljave.