Specialisti za elektrotehnični material

 

Hlajenje in ogrevanje (HVAC)

Elektronabava > Hlajenje in ogrevanje (HVAC)

Za zagotavljanje optimalnih bivanjskih pogojev je treba objekte ogrevati, prezračevati in hladiti. Pri načrtovanju optimalnega HVAC sistema je poleg klimatskega ugodja zelo pomemben s tem povezan strošek. Naši strokovnjaki vam z izčrpnim tehničnim znanjem in izkušnjami svetujejo pri izboru kakovostnih in optimalnih rešitev za specifične karakteristike objekta.

hlajenje ogrevanje hvac

Kaj ponujamo?

Na Elektronabavi ponujamo kakovostne izdelke, naše znanje in pomoč pri načrtovanju prave izbire vrste ogrevanja, prezračevanja in hlajenja. Skrb in načrtovanje optimalne rešitve lahko prepustite naši strokovni ekipi, saj s skrbno izbranim načinom ogrevanja poskrbimo tudi za strokovno montažo z ekipo pooblaščenih monterjev.
HVAC ponudba
Naša ponudba zajema celostne rešitve v projektih, kjer so prisotni:

Ogrevanje:

 • toplotne črpalke (Ariston),
 • sanitarne toplotne črpalke,
 • plinske peči Ariston,
 • toplotne črpalke z montažo (Ariston),
 • električno talno gretje: Devi, Zamel,
 • električni konvektorji: Atlas, Thermor,
 • IR ogrevanje,
 • električni grelniki vode – bojlerji (Ariston),
 • klimatske naprave za ogrevanje (Ariston).

Prezračevanje:

 • ventilatorska tehnika,
 • termostati.

Hlajenje:

 • klima naprave (Ariston),
 • klima naprave z montažo (Ariston).

Preverite ponudbo v naši spletni trgovini »

Zakaj izbrati nas?

Z vašim izzivom se bo ukvarjala ekipa strokovno podkovanih in izkušenih specialistov na področju HVAC. Izkušnje kažejo, da izključno s pravim poznavanjem objekta in navad uporabnika, lahko ponudimo optimalno rešitev, ki ni nujno vedno toplotna črpalka. Za objekt 400 kvm starejše gradnje s slabo toplotno izolacijo npr. izbira toplotne črpalke ni primerna, temveč je primernejše ogrevanje na lesno bio maso. S svojim znanjem in široko ponudbo izdelkov vam omogočamo, da pri nas najdete optimalno rešitev.

FAQ – Pogosta vprašanja in odgovori

Ali so toplotne črpalke Ariston visokotemperaturne?

Da. Toplotne črpalke Ariston brez pomoči grelcev delujejo do 60 °C.

Ali je starejši objekt primeren za ogrevanje s toplotno črpalko?

Da, do neke mere je to res pametno. Ogrevanje s toplotno črpalko je smiselno, vse dokler se nam tako ogrevanje finančno izplača. Pri manjših starejših zgradbah je taka naložba popolnoma upravičena, pri večjih in starejših zgradbah, pa žal ni. Nakup toplotne črpalke v tem primeru je neracionalen, bolj optimalno je objekt ogrevati na biomaso bodisi na pelete bodisi na drva.

Kako močno toplotno črpalko izbrati?

Ravno pravšnjo. Če izberete premočno, ste naložbo preplačali, če izberete premalo močno, boste imeli drago ogrevanje, saj bo toplotna črpalka velikokrat uporabljala električne grelce, ker toplotni motor ne bo zmogel pripraviti dovolj toplote. Za končne kupce in monterje smo pripravili krajši priročnik za izbiro prave toplotne črpalke, ki je objavljen tukaj.

Ali je smiselno imeti toplotno črpalko za talno gretje in še za radiatorsko ogrevanje?

Če se le da, se tej kombinaciji izognite. V kombinaciji talnega in radiatorskega gretja vam toplotna črpalka pripravlja toploto na višji temperaturni ravni primerni za radiatorski ogrevalni krog. Za talno ogrevanje pa se dodaja hladna voda iz talnega gretja. V primeru samo talnega ogrevanja je zaradi večjega grelnega števila prihranek večji tudi za več kot 30 %.

Kdaj toplotna črpalka vklopi električne grelce za pomoč pri ogrevanju?

Toplotna črpalka po potrebi vklopi grelce, in sicer, če je dosežena bivalentna točka in samo toplotna črpalka zadnjih 30 minut ne uspe zagotoviti dovolj toplote.

Ali je ogrevanje s klimatsko napravo smiselno?

Splošni odgovor je ne. Je pa zelo smiselna za prehodna obdobja in kot dodatni vir za zagotavljanje toplote ob okvari primarnega gretja. Primorska regija je pri tem izjema, prav tako pa tudi novi in dobro izolirani objekti. Še vedno pa je bivanje najprijetnejše, če ni kroženja zraka.

Kdaj je smiseln nakup električnega talnega ogrevanja?

Vse več tovrstnih vprašanj posredno pomeni, da se ogrevanje z električnim talnim gretjem nekaterim že izplača. Primer je lahko nov sodoben dobro izoliran objekt. Strošek ogrevanja s toplotno črpalko je 200 – 300 € letno, ogrevanje z električnim talnim gretjem pa med 500 – 900 € letno. Razliko 300 – 600 € na leto, ob upoštevanem strošku nakupa toplotne črpalke (5000 – 8000 €), njenih rednih servisov skozi 15 – 20 let življenjske dobe, dobimo hitro povrnjeno. Dodatno pa se izračun prevesi v korist električnemu talnemu gretju zaradi možnosti postavitve sončne elektrarne za samooskrbo in z zagotovitvijo brezplačne energije za ogrevanje. Več o sončnih elektrarnah za samooskrbo lahko najdete tukaj.

Novosti in nasveti