• sl

Specialisti za elektrotehnični material

Brezžično nadzorovanje doma z Gewissom

Elektronabava > Novosti  > Inštalacije  > Brezžično nadzorovanje doma z Gewissom
Gewiss-Zigbee

Brezžično nadzorovanje doma z Gewissom

 

Nov Gewissov nabor brezžičnih naprav, ki temelji na standardu ZigBee, ponuja širok nabor rešitev, ki omogočajo avtomatizacijo vsakega doma. Sistem nadgrajuje obstoječi elektroinštalacijski sistem, zmanjšuje strukturno delo na minimum in preobrazi domove v resnično pametne zgradbe.

 

 

Sistem-zigbee

Slika 1: Gewiss sistem za brezžično nadzorovanje doma

 

 • Poenostavljene inštalacije – Stroški in čas potreben za inštalacijo Gewiss brezžičnih naprav so občutno manjši kot tisti za ožičene sisteme. Gewiss uvaja nove funkcije tudi tam, kjer invazivno zidarsko delo ni mogoče.

 

 • Varna tehnologija – Gewissov brezžični sistem je zasnovan na mreži naprav, ki komunicirajo po radijski frekvenci na 2,4 Ghz po ZigBee protokolu. Gre za popolnoma zanesljiv in varen sistem, ker vsaka od mrežnih točk oz. stičišč prenaša kriptirane informacije in podatke ter tako zagotavlja dosegljivost med vsemi napravami (mrežna povezava).

 

 • Integracija – Vsi ZigBee naprave so funkcionalno integrirane z Gewiss “domotic – hišnimi” rešitvami (ki temeljijo na KNX standardu) zahvaljujoč aplikaciji Smart Gataway, ki je srce celotnega sistema in omogoča oblikovanje ter uporabo pametnih funkcij.

 

 • Daljinsko upravljanje – Gewiss ZigBee sistem se lahko upravlja in kontrolira tudi s pametnim telefonom, tablico, osebnim računalnikom in sicer s pomočjo uporabe Smart Gateway aplikacije. Poleg tega pa so lahko vsi izdelki uporabljeni za ustvarjanje kompleksnih funkcij in scenarijev za avtomatizacijo doma.
Preveri v e-trgovini

 

Sestavni elementi ZigBee sistema

Novi Gewissov brezžični sistem sestoji iz kontrolnih naprav na baterije (kontaktne površine, senzorji in alarmi) in sprožilcev, ki so priklopljeni na električno napajanje, da lahko upravljajo obremenitve (sprožilci za generične on/off obremenitve in “roller shutters” – žaluzije, smart sockets) z opcijo merjenja porabe energije.

Konfiguracija ZigBee naprav je mogoča na dva načina – ročno in preko osebnega računalnika.

 

Zigbee-graficni-vmesnik

 

 

Slika 2: Konfiguracija ZigBee sistema

 

 • Uporabniški vmesnik “Flush mounted”  – To je radijska kontrola za povezovanje dveh neodvisnih dohodnih kontaktov (za tradicionalne kontrole, kot so pritisni gumbi, stikala in senzorji).

 

 • Senzorji in alarmi – Naprave za zaznavo spuščanja vode (vodni alarm), spušanje plina (plinski alarm) delujejo na baterijsko polnjenje. ZigBee nabor vsebuje tudi naprave za zaznavanje gibanja (senzor gibanja) in nedovoljenega dostopa (okensko/vratni senzor), ki se ravno tako polnijo na baterije. Vsi senzorji in alarmi so opremljeni z integriranim senzorjem temperature.

 

 • Sprožilci  “Flus mounted” – To so radijski sprožilci moduli za upravljanje povezanih obremenitev. Z njihovo visoko stopnjo prilagodljivosti so lahko nameščeni blizu kontrole obremenitve v navideznih stropih, na zadnji strani povezovalnih škatel ali pa so integrirani s primernimi moduli iz Chorus nabora opreme za dom.

 

 • Sprožilci z meritvami moči. – Sprožilci za on/off upravljanje generičnih obremenitev z instantnim merjenjem moči so dosegljivi tako z “flush mounted” verzijo, ki je lahko nameščena na navideznih stropih in povezovalnih škatlah, ali v pametnih “vključnih” verzijah s “šuko” adapterjem.

 

 • Programiranje z osebnim računalnikom. – Za konfiguracijo ZigBee omrežja z uporabo osebnega računalnika je potrebno naložiti poseben ZigBee konfiguracijski program (prosto dosegljiv na spletni strani Gewissa) in povezati USB/ZigBee palico (GWA1796) z računalnikom ali, alternativno, direktno na Smart Gateway. Program z enostavnim intuitivnim vmesnikom vas vodi skozi konfiguracijo korak za korakom in prikazuje v realnem času kvaliteto območnih radijskih povezav med napravami  (raven signala). ZigBee konfigurator je stalna programska oprema na napravah v omrežju v OTA (Over-The -Air, preko zraka), ki se konstantno nadgrajuje in osvežuje.

 

 • Ročno programiranje Za ročno programiranje naprav je potrebno uporabiti stikalo, da se  naprave medsebojno povežejo na ZigBee omrežje, ustvarijo medsebojno povezavo in nastavijo operativne funkcije in nastavitve.
Preveri v e-trgovini

 

Smart Gateway in nadzor s pomočjo aplikacije

Gewiss ZigBee naprave se lahko upravlja in kontrolira na daljavo tudi s pametnim telefonom, tablico in osebnim računalnikom s pomočjo uporabe Smart Gateway aplikacije. Aplikacija mora biti nameščena in povezana na spletno omrežje z modemom ali ruterjem.

Smart-Gateway-aplikacija

Slika 3: Grafični videz aplikacije Smart Gateway

 

 • Smart Gateway.  – To je napredna več-protokolna naprava, ki je skladna z KNX, ZigBee, WiFi in LAN vmesniki. Zahvaljujoč svojim lastnostim, lahko zagotavlja popolno integracijo in funkcionalno medoperativnost celo v zelo razvitih sistemih z različnimi komunikacijskimi protokoli. Oblikovana je za delovanje v oblačni platformi. Smart Gateway omogoča nadzor, upravljanje in kontrolo brezžičnih funkcij celo v sistemih opremljenih z ZigBee napravami.

 

 • Aplikacija Smart Gateway. – Smart Gateway aplikacija dovoljuje uporabnikom enostaven in intuitiven dostop do vseh hišnih  funkcij, bodisi lokalno ali na daljavo. Uporabniki lahko neposredno kontrolirajo in spreminjajo nabor scenarijev, dnevno oz. tedensko programirajo, kontrolirajo obremenitve in ostale pomembne funkcije. Smart Gateway aplikacija omogoča uporabniku stalno uporabo razpoložljivih funkcij z modernim in uporabniku prijaznim uporabniškim vmesnikom ter specifičnimi kontrolami za različne tipe objektov za nadzor in prikaz.

 

S pomočjo Smart Gateway aplikacije je mogoče:

 • upravljati KNX in ZigBee scenarije,
 • kontrolirati protivlomne alarme, CCTV, klimatske in vlažilne sisteme,
 • prikazovanje grafov trendov in nadzor porabe energije,
 • personalizacijo funkcij avtomatizacije.

 

Glavne funkcije RF ZigBee Gewiss sistema

pametni-dom-mobilna-aplikacija

Slika 4: Upravljanje glavnih funkcij sistema ZigBee

 

 • Nadzor osvetljevanja. – Nadzorni senzor  GW A1 511 konstantno nadzoruje nivo svetlobe v sobi. Zaznava pomembne premike celo v pogojih slabe osvetlitve in avtomatično aktivira sprožilčev izhodni kontakt za kontrolo svetlobnega časovnika. Gewissov senzor prepozna gibanje na območju 6 metrov, zaznava svetlobo 70,000 lux in meri temperaturo od 0 – 50 stopinj Celzija. Stikalni sprožilec je dosegljiv v dveh različicah z enim ali dvema izhodnima kanaloma. Zahvaljujoč kompaktni velikosti je sprožilec za kontrolo luči lahko  nameščen na katerikoli zvezni škatli ali navideznem stropu.

 

 • Nadzor žaluzij. Centraliziran nadzor. Z uporabo ZigBee so lahko žaluzije na motorno upravljanje kontrolira centralno, brez potrebe po spreminjanju ožičenja ali zidarskih delih. Kontaktni vmesnik je dosegljiv v dveh izvedbah glede na to, katera aplikacija se potrebuje: GW A1 501 je na baterije z dvo letnim rokom trajanja in ima 15 m kabla, medtem ko je GW A1 5022 ožičen in se ga priključi na 230 V.

 

 • Varnost. – Senzor za vrata in okna – GW A1 513 ZigBee senzor je magneten kontakt, ki je lahko nameščen na okna, ki zaznava odpiranje vrat in oken. V primeru neavtoriziranega dostopa Gewissov senzor aktivira izhodne kontakte enega ali več sprožilcev. V primeru, ko je sistem povezan z Smart Gateway, le-ta pošlje opozorila po e-pošti ali/in na pameten telefon oz. tablico.

 

 • Video nadzor. – IP kamera. Zahvaljujoč Smart Gateway-u je mogoče video nadzirati okolja in upravljati slike iz IP kamer ali IP video serverje direktno na Smart Gateway aplikaciji, ki uporablja domače spletno omrežje (Wi-Fi ali LAN). Za kamere z ONVIF tehnologijo je mogoče tudi na daljavo nadzirati premikanje naprav.

 

 • Upravljanje obremenitev in poraba. P-Comfort ZigBee inteligentno upravlja moč domačega elektro sistema in ima pod kontrolo porabo naprav, ki so povezane (Smart Plug in ZigBee sprožilci). Ko se doseže določen nivo moči, se lahko P-comfort neodvisno izključi in poveže naprave (do 10) glede na prednastavitve, ki jih je nastavil uporabnik.

 

 • Upravljanje vlažnosti. – Zahvaljujoč Smart Gateway in glede na individualne zahteve lahko konfigurirate avtomatično aktivacijo za vsako vlažilno napravo povezano v hišni sistem, z nastavitvami začetkov in koncev, dolžine ciklov itd. Z uporabo posebnega senzorja lahko sistem avtomatično zazna vrednost vlažnosti na terenu in se odloči ali potrebuje vlaženje.

 

 • Nadzor klime. – Posebna funkcija časovnega termostata omogoča uporabniku hitro in intuitivno kontrolo celotne hišne klime s pomočjo aplikacije. Med ostalimi parametri, ki jih lahko kontrolirate je tudi možnost izbire med gretjem in hlajenjem in med različnimi načini delovanja (komfort, ekonomični …), dvo-točkovni kontrolni algoritem (on/off), proporcionalno-integralno (PWM ali stalno), dnevne/mesečne urne periode, ki so lahko nastavljene z minimalno 1 minuto resolucijo ter kontrola temperature in vlažnosti.

 

 • Nastavitev scenarijev. – ZigBee tehnologija omogoča uporabo preteklih prednastavljenih scenarijev osvetljevanja, ozvočenja in nadzora klime, ki so prilagojeni zahtevam in situacijam. Ti scenariji so konfiguriranji z Smart Gateway, ki omogoča kreiranje, spremembo in implementacijo katerekoli sekvence scenarija preko pametnega telefona in tablice.

 

Janez Inglič
Janez Inglič

janez.inglic@elektronabava.si

Janez Inglič je zaposlen v Elektronabavi kot specialist za elektroinštalacijske materiale.