Specialisti za elektrotehnični material

Brezhalogeni kanali OBO – sinonim za varnost

Elektronabava > Nasveti  > Kabli in pribor  > Brezhalogeni kanali OBO – sinonim za varnost
Brezhalogene-police

Brezhalogeni kanali OBO – sinonim za varnost

Podjetje Obo Bettermann ima dolgoletno zgodovino. Ustanovljeno je bilo leta 1911, ko so odprli prvi obrat za pritrdilno tehniko. Leta 1952 so postavili nov mejnik z iznajdbo kovinskega žeblja, ki zaradi svoje posebne konstrukcije omogoča neposredno zabijanje v steno. Vrtanje lukenj za vstavitev vložka za pritrditev vijaka ni bilo več potrebno. Od tod tudi ime OBO –  ”ohne bohren”, kar pomeni »brez vrtanja«. Za obrtnike tistega časa je to pomenilo veliko olajšanje dela.

Obo princip

OBO – posebna oblika žeblja za inštalacijo brez vrtanja

Od te iznajdbe je preteklo skoraj 70 let. Moto Obo Bettermanna pa je ostal enak: nenehen razvoj novih produktov in inovacij ter izboljšave obstoječih. Vse, da bi zadovoljili svoje kupce ter jim s tem olajšali, skrajšali in pocenili montažo. Stalni razvoj in posodobitev proizvodnih obratov sta temelj za kakovost na najvišji ravni. V tem prispevku vam predstavljamo njihove izdelke brez-halogenih kanalov: inštalacijske kanale WDKH, kanale za ožičenje LKVH in parapetne kanale brez halogena GKH.

Inštalacijski kanali WDKH

Inštalacijski kanal WDKH uporabljamo za polaganje kablov in vodnikov pri vseh elektro inštalacijah, ki predpisujejo povečanje ravni požarne varnosti (šole, javni prostori, bolnice, na splošno ter za prostore z velikim številom ljudi). Obo Bettermann nudi širok spekter različnih dimenzij brezhalogenih inštalacijskih kanalov, ki si jih lahko ogledate na njihovi predstavitveni strani. Lahko se uporabljajo za zidne ali stropne inštalacije, dobavljivi pa so v osmih različnih dimenzijah.

OBO---kanal2

Inštalacijski kanal WDHK

Preveri v e-trgovini

Kanali za ožičenje LKVH

Kanali za ožičenje poskrbijo za enostavno polaganje kablov in vodnikov v elektro omarah. Zaradi varnosti pri gorenju, pa se vedno več uporablja brez-halogene kanale, ki poskrbijo za varnost vgrajene inštalacije v primeru požara v elektro omarici. Prednosti kanalov za ožičenje so poleg brez-halogenih materialov še natančno izdelana mesta preloma vertikalnih jezičkov na območju dna kanala ter zaobljeni stranski robovi ter popolno prileganje zgornjih delov zaradi kontur zapiranja. Obo Bettermann nudi širok spekter različnih dimenzij brez-halogenih kanalov za ožičenje, ki si jih lahko ogledate na predstavitveni strani.

Verdrahtungskanaele

Kanal za ožičenje LKVH

Preveri v e-trgovini

Parapetni kanali brez halogena GKH

Parapetni kanali GKH se uporabljajo na mestih, kjer obstaja potreba po hitri zagotovitvi električne energije in prenosa podatkov z zagotovljeno največjo požarno varnostjo v primeru požara. Največ se uporabljajo v javnih objektih, šolah, pisarnah … Dobavljivi so v dveh dimenzijah 70 x 130 mm in 70 x 110 mm, in sicer s širokim naborom dodatkov za varno in učinkovito montažo. Več na predstavitveni strani.

OBO-kanal

Parapetni kanal brez halogena GKH

Preveri v e-trgovini

Materiali brez halogena v boju proti strupenim plinom, ki nastanejo v primeru požara

Plastika je takoj za kovino najbolj razširjen material v elektroindustriji. Zaradi dobrih izolacijskih lastnosti, enostavne obdelave in nizke cene je nezamenljiv material za najširšo uporabo. Plastika se deli na različne tipe – PVC, poliuretan, polipropilen, ABS itd. in imajo različne trdnosti, vnetljivosti, prozornosti ipd. Najpogosteje uporabljen in zelo poceni, vendar zelo vnetljiv material je PVC. Za zmanjšanje vnetljivosti PVC-ja se najpogosteje uporabljajo sredstva, ki temeljijo na halogenih spojinah, kot so fluor, jod, klor in brom. Ta dejanski varnostni vidik se v primeru požara pretvori v nevarno pomanjkljivost: nastane veliko dima ter strupeni plini, kot sta ogljikov dioksid in ogljikov monoksid. Le-ti ogrožajo ljudi hitreje kot ogenj in toplota. Alternativa PVC-ju so instalacijski materiali brez halogena. Izdelki iz plastike brez halogena v primeru požara zmanjšujejo delež toksičnih dimnih plinov in nastanek agresivnih korozivnih hlapov. Razen tega korozivni požarni plini in stranski produkti, ki nastajajo med izgorevanjem, povzročajo veliko škodo in lahko celo delujejo na strukturo zgradbe.

Norme in predpisi

Ozaveščeni investitorji se vse pogosteje odločajo za uporabo materiala brez halogena na javnih področjih (standardi posameznih trgovskih verig, zasebni investitorji). Zaradi tega obstaja povečano povpraševanje po materialih brez halogena. Pri elektro-instalacijah so to najpogosteje kabli in vodniki z izolacijo brez halogena, pa tudi sistemi za vodenje in polaganje kabla, ohišja elektro-naprav (sklopke, vtičnice itd.), sponke, kanali za ožičenje razdelilnika in podobno. Za proizvodnjo kablov z integrirano ohranitvijo funkcije se načeloma uporablja plastika brez halogena. To se dokazuje z izgorevanjem izolacijskega materiala in merjenjem pH-vrednosti, tj. izvedljivosti na podlagi EN 50267-2, -3 (15), tj. IEC 60754-2 (16).

Stranski proizvodi, ki nastanejo med izgorevanjem plastičnih materialov, so:
• solna kislina,
• cianid,
• žveplov dioksid,
• amonijak,
• ogljikov monoksid,
• ogljikov dioksid,
• saje,
• para.

Posledice navedenih učinkov so:

• oteženo lociranje ognja,
• oteženo gašenje požara,
• evakuacijske oznake niso vidne,
• ovirano reševanje oseb,
• škoda, povzročena s korozivnimi plini,
• delovanje na strukture gradbenega objekta.

Med gorenjem PVC-ja se sproščajo velike količine gostega črnega dima. Učinki so:

  1. V primeru požara okrog 200 ˚C se sproščajo pare mehčalca plastike in gost črni dim.
  2. 1 kg PVC-ja zakadi z gostim črnim dimom 500 m3 volumna prostora.
  3. Z gorenjem 1 kg PVC-ja se ustvarjata približno 360 l klorovodikovega plina, ki v kombinaciji z vodo za gašenje ustvarja solno kislino.

Instalacijski materiali brez halogena (halogen-free)

Kabli z integrirano ohranitvijo funkcije imajo tudi druge pozitivne lastnosti v primeru požara. To so na primer: mala količina dimov in zmanjšano širjenje ognja. Te dodatne lastnosti se prav tako testirajo na poskusnih kablih. Gostota dima se meri na podlagi IEC 61034-1, -2 (17), tj. EN 61034-1, -2 (18).

Sistemi brez halogena so kemično konstruirani tako, da se v primeru požara iz njih sprošča manj škodljivih (toksičnih/korozivnih) plinov, ki bi se v stiku s sredstvi za gašenje požara lahko pretvorili v solno kislino. Po normi DIN VDE 0472 to pomeni, da so materiali brez halogena, če so deleži mase za halogene klor, brom in jod, obračunani kot klor ≤ 0,2 %, za fluor pa ≤0,1 %. Priporoča se, da se v javnih prostorih uporabljajo tudi instalacijski sistemi brez halogena, toda predpisi trenutno še ne vztrajajo pri njihovi uporabi, zato je uporaba odvisna od ozaveščenosti investitorja.

Zaključek

Za zagotavljanje povečanja varnosti se priporoča, da se v javnih prostorih uporabljajo sistemi brez halogena, saj so kemično konstruirani tako, da se v primeru požara iz njih sprošča manj škodljivih (toksičnih/korozivnih) plinov, ki bi se v stiku s sredstvi za gašenje požara lahko pretvorili v solno kislino in so lahko že po nekaj vdihih dima z njihovo vsebnostjo smrtonosni. V požarnih katastrofah s človeškimi žrtvami na letališču v Düsseldorfu leta 1996 in v predoru Tauern leta 1999 je bilo z naknadno analizo ugotovljeno, da je zažgana plastika prispevala k ustvarjanju škodljivih plinov in snovi. Razvila se je mešanica, ki je bila že po nekaj vdihih usodna. Z uporabo brez-halogenih sistemov se v primeru požara človeške žrtve in materialne škode lahko zmanjšajo na minimum. Iz teh razlogov smo vam v pričujočem članku predstavili širok spekter proizvodov OBO Bettermann brez halogena, saj priporočamo njihovo uporabo in s tem povečanje zagotavljanja varnosti.

Vir: Elektro-bilten 2-2019, Instalacijski materiali brez halogena, Ana-Marija Klasić, 2018, OBO Bettermann d. o. o. 

Miha Pengal

miha.pengal@elektronabava.si

Miha Pengal je zaposlen v Elektronabavi kot produktni specialist za kabelsko opremo in pribor.