Specialisti za elektrotehnični material

AEG – 120 let razvoja inovativnosti električnega ročnega orodja – 1. del

Elektronabava > Nasveti  > AEG – 120 let razvoja inovativnosti električnega ročnega orodja – 1. del
AEG---120-letna-tradicija

AEG – 120 let razvoja inovativnosti električnega ročnega orodja – 1. del

Podjetje AEG je že od svoje ustanovitve vodilni na področju razvoja električnih izdelkov. Leta 1898 je AEG POWERTOOLS z uvedbo prvih premičnih vrtalnih strojev razvil prenosni pogonski stroj. Več kot 120 let kasneje AEG POWERTOOLS profesionalnemu uporabniku ponuja inovativne rešitve na področju električnega ročnega orodja.

Inovativne delovne rešitve za uporabnike preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Z letom 1898 se je začela pisati zgodovina razvoja in uspeha električnega ročnega orodja AEG:

1898  – Prvi premični vrtalni stroj na svetu

AEG POWERTOOLS je predstavil prvi prenosni električni vrtalnik. Tehtal je 7,5 kilogramov in je lahko v jeklo izvrtal luknje tudi do 6 mm.

1940 – Brusilni in polirni stroj

AEG POWERTOOLS je izdelal prve dvojno izolirane električne vrtalnike, ki so zaščitili uporabnike pred električnim udarom. Predstavili so prvo udarno kladivo (5,5 kg rotary/chiping EH200), ravne brusilke in polirne strojčke.

1983 – Prvo 2 kg udarno kladivo

AEG POWERTOOLS je z uvedbo 2 kg udarnega kladiva nadaljeval svojo osredotočenost na profesionalnega uporabnika.

1992 – FIXTEC sistem za hitro menjavo dodatkov

Sistem FIXTEC je tehnologija za vbodne žage, ki je uporabnikom olajšala hitro menjavo dodatkov.

1998 – 100. obletnica

Za obeležitev 100. obletnice AEG POWERTOOLS-a je bila izdelana omejena serija zlatih svedrov.

2010 – Moderna posodobitev

Sprememba iz modre v oranžno zaščitno barvo je postala sinonim za AEG POWERTOOLS

2011 – Tehnologija pro-litij-ionskih baterij

Uvedba pro-litij-ionskih baterij je začetek brezžične revolucije AEG POWERTOOLS-a. Uporaba tovrstnih baterij zagotavlja možnost uporabe električnega orodja brez kabla za priklop električnega toka.

2015 – Brezkrtačna tehnologija

Brezkrtačni motor ProFlux je sinonim za izredno moč, ki jo predstavlja v kombinaciji s svojo elektroniko in baterijo. AEG POWERTOOLS Pro18v je eno izmed najbolj obstojnih brezžičnih orodij na trgu.

2018 – Širitev sistema

 

Ponosni na preteklost. Pred nami je vznemirljiva prihodnost …

Danes AEG POWERTOOLS še vedno črpa iz svoje osnovne dediščine zagotavljanja inovativnih in zelo kakovostnih izdelkov za profesionalne uporabnike. Gre za blagovno znamko, ki že 120 let inovira in se prilagaja potrebam svojih strank. AEG POWERTOOLS se s ponosom ponaša s preko 35 orodji samo v programu Pro18v, ki je zasnovan v skladu s potrebami uporabnika. Pri načrtovanju vedno novih brezžičnih tehnoloških inovacij je prihodnost AEG ročnega električnega orodja videti obetavna.

AEG - Proflux-brushes

PROFLUX brezkrtačni motor

Daljša življenjska doba

V sidrišču motorja so nameščeni štirje magnetni elementi za armaturo. Ti nadomeščajo krtače, ki so bile prej šibka točka motorja, saj se s časom obrabljajo. V brezkrtačnem motorju krtačke niso potrebne in s tem se podaljša tudi življenjska doba motorja.

Večja moč

Zunanje polje motorja, z več bakrene žice kot v običajnih elektro motorjih, zagotavlja večjo moč motorja.

 

Razlika med krtačnim in brezkrtačnim motorjem

1. Krtačni motor

Podobni poli se odbijajo, nasprotni poli pa se med seboj privlačijo. To je načelo, ki se uporablja tudi za kompas. Predstavljajte si, da bi lahko spremenili polarnost igel na sredini in na ta način ustvarili vrtenje. Spremembo polarnosti lahko ustvarimo z električno energijo, saj tok v zanki ustvari magnetno polje. Pri tem je glavni izziv prenos toka v vrtljivi del. To je delo, ki ga opravijo ščetke. S prenosom električnega toka v teh dveh elementih, dobimo vrtenje. Vrtenje pri takem motorju povzroča trenje, trenje je izguba energije, kar posledično pomeni omejeno življenjska dobo motorja.

Primerjava-motorjev

2. Brezkrtačni motor

AEG motorje električnega ročnega orodja opremlja z naravnimi magneti imenovanimi Nododynium. Ti magneti ustvarjajo naravno magnetno polje, zato napajanje magnetnih polij ni več potrebno.

Prednosti:

  • Izboljšan čas delovanja.
  • Manjše dimenzije motorja (krajši).
  • Izboljšana vzdržljivost (brez ogljikovih ščetk).
  • Izboljšana produktivnost.
  • Ni več izgub, ki jih je prinesel prenos toka preko ogljikovih ščetk.
  • Boljši nadzor nad naravnavanjem polja  s pomočjo elektronike Cortek.

Brezkrtačni-motor-cortek

Zasnova motorja

Zaradi svoje zasnove je brezkrtačni motor manjši od krtačnega. S tem so dosegli manjšo težo, orodje skrajšali in ga naredili bolj kompaktnega, tako, da lahko z orodjem dosežemo tudi težje dostopna mesta. Procesor nadzoruje delovanje elektromagnetov, ki so nameščeni okoli motorja, s čimer izboljšamo izkoristek samega motorja.

Primerjava brezkrtačnega motorja s krtačnim motorjem

Glavni prednosti brezkrtačnih motorjev sta večja moč in izkoristek. Pri starejši tehnologiji krtačnih motorjev so bile glavna težava krtačke, ki so se uporabljale za prenos električnega toka iz baterijskega sklopa v motor. Krtačk v brezkrtačni tehnologiji ‘brushless‘‘ ni. Posledično tudi ni izgub električne energije, ki so se pojavljale pri krtačnih motorjih – zato se poveča izkoristek, ki je pozitivna lastnost brezkrtačnih motorjev. To pomeni daljši čas delovanja, manj polnjenj in večja moč motorja.

Drugi razlog, zakaj je brezkrtačni motor boljši od krtačnega, je življenjska doba. Pri stari tehnologiji krtačnih motorjev so bile krtačke del motorja, ki se je najbolj obrabil. S časom je prihajalo do vse večje obrabe, ki je vodila do še večje porabe električne energije. Energija se je namesto v moč motorja akumulirala v toploto. To je pomenilo, da je orodje izgubljalo svojo moč in se je zmanjšal čas delovanja orodja.

 

Brezkrtacni-in-krtacni-motor

Procesor CORTEK – napredna elektronika

Nova motorna elektronika podpira uporabnika tako, da se prilagaja materialu, ki ga uporabnik obdeluje. Elektronika prilagodi raven energije, ki je potrebna za določeno vrsto uporabe. Namen je ohraniti delovno hitrost, ne glede na to, ali se spreminja trdota materiala. To upravljanje zmogljivosti se imenuje ’’cruise control’’ in ponuja:

  • daljši čas trajanja s popolno optimizacijo porabe energije in
  • več moči, hitrejše rezanje, vrtanje in brušenje.

Zaključek

AEG je inovativno podjetje, ki že 120 let skrbi za razvoj in uporabo napredne tehnologije na področju električnih ročnih strojev. Uporabniku zagotavlja ergonomsko oblikovano zunanjost električnega ročnega orodja ter napredno tehnologijo motorjev, procesorjev in baterij. Z uporabo brezkrtačnih motorjev, naprednega procesorja Cortek in naprednih baterij v svojih izdelkih, so močno povečali moč, izkoristek in podaljšali čas delovanja orodja in s tem olajšali njegovo uporabo.

Preveri AEG v e-trgovini
Miha Pengal

miha.pengal@elektronabava.si

Miha Pengal je zaposlen v Elektronabavi kot produktni specialist za kabelsko opremo in pribor.