Specialisti za elektrotehnični material

Ali lahko energija vetra preskrbi potrebe cele družine?

Elektronabava > Modri dom  > Ali lahko energija vetra preskrbi potrebe cele družine?

Ali lahko energija vetra preskrbi potrebe cele družine?

Pred časom je proizvodnja električne energije iz vetrnih virov presegla proizvedeno energijo iz premoga v evropski energetikiKaj je sploh energija vetra in ali lahko energetsko preskrbi potrebe cele družine?

Energija vetra je posledica obsevanja Zemljinega površja s sončnimi žarki. Enostavno rečeno, toplejši zrak se dviguje na njegovo mesto pa priteka hladnejši zrak. Tako nastajajo zračni tokovi. Te tokove pa lahko smiselno uporabimo za pridobivanje električne energije preko vetrnih elektrarn. Vetrne elektrarne delujejo s pomočjo vetra, ki vrti vetrnico. Znotraj vetrne elektrarne oziroma postroja dobimo električno energijo.

Vetrne elektrarne so trenutno najhitreje rastoča panoga. Včasih so gradili vetrne elektrarne z močjo 50 kW, danes pa že z več kot 2 MW. Tudi v Sloveniji se lahko pohvalimo z eno večjo vetrno elektrarno moči 2,3 MW.

Pri izbiri vetrne elektrarne je velik poudarek na stalno hitrost vetra, ki pa mora biti najmanj 3 m/s. Če bi želeli vetrno energijo bolje izkoristiti, bi morali postaviti vetrnice na velikih, dobro prevetrenih površinah, ki se v Sloveniji nahajajo predvsem na višje ležečih krajih ter na Primorskem. Za Slovenijo obstaja tudi splošen oris poteka zračnega toka oziroma vetra skozi celo leto in lahko na podlagi tega določimo primerno lego za postavitev vetrne elektrarne.

Za gospodinjstva oziroma domačo uporabo so na razpolago vetrne elektrarne različnih moči, od 400 pa do 3000W. Kakšno moč potrebujemo, se odločamo na osnovi prej omenjenih dejstev ter električno energijo, ki jo potrebujemo skozi celo leto. Nadaljnji postopek je enak kot pri sončni elektrarni, kjer z distributerjem električne energije sklenemo pogodbo na način Net Meteringa.

Prednosti vetrne elektrarne:

 • čisti vir energije,
 • enostavna tehnologija,
 • delujejo brez odpadkov,
 • hitra gradnja,
 • dolga življenjska doba (25 let),
 • nizki obratovalni in servisni stroški,
 • hitra in enostavna razgradnja po poteku življenjske dobe
 • sorazmerno kratka vračilna doba investicije.

Slabosti vetrne elektrarne:

 • potrebujejo sorazmerno veliko prostora,
 • spreminjajo vidno podobo pokrajine,
 • proizvajajo majhen delež električne energije ob neenakomernem obratovanju.

Če potrebujete dodatne informacije, ali pa vas zanima možnost izgradnje vetrne elektrarne za domačo uporabo, nas kontaktirajte in naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali.

Elektronabava ekipa

info@elektronabava.si

Elektronabava je vodilna slovenska specializirana trgovska družba, ki že več kot 70 let z elektrotehničnimi materiali oskrbuje: elektromontažna podjetja, industrijo, elektrogospodarstvo, telekomunikacije, fizične osebe.