Specialisti za elektrotehnični material

100 let avtomatizacije stavb – Theben

Elektronabava > Nasveti  > 100 let avtomatizacije stavb – Theben

100 let avtomatizacije stavb – Theben

Theben praznuje 100 let avtomatizacije stavb.

V nekem trenutku leta 1921 je prvič samodejno ugasnila luč na stopnišču stanovanjske hiše v Stuttgartu. Ugašanje je sprožilo vrtljivo časovno stikalo, s katerim je Paul Schwenk začel lastno konstrukcijo aparata. V tistem trenutku, pred stotimi leti, ni še nihče vedel, kako se imenuje, a vendar se je takrat rodila avtomatizacija zgradb; in rodil se je Theben, ki zdaj praznuje 100 let delovanja.

“Dobro izkoristi čas, tako hitro mine!”

Paul Schwenk je bil že leta 1917 v svoji mojstrovini zaskrbljen z zamislijo o varčni osvetlitvi stopnišč. Pri tem je razvil “3-minutno stikalo za razsvetljavo stopnišč”. Leta 1930 je napočil čas: prvi serijski avtomatski stroj ELPA s kontaktom nihala in živega srebra je bil izdelan v serijski proizvodnji. Začetek neverjetne zgodbe o uspehu: z več kot 30 milijoni prodanih naprav ELPA postaja sinonim za časovna stikala stopnišča.

Zgodba, ki se je leta 1921 začelo kot družinsko podjetje v Stuttgartu s Paulom Schwenkom in njegovo ženo Lydio, se je razvila v svetovno uspešno podjetje na področju nadzora časa in svetlobe, nadzora temperature in avtomatizacije zgradb KNX.

Inovacije iz strasti

Uspešno družinsko podjetje združuje najboljše iz tradicije in inovacij. V družinah ustanoviteljev Herl in Schwenk že skoraj 100 let tradicionalno razvijajo inovativne izdelke za vse vidike energetske učinkovitosti in udobja. Kratek pogled na večje mejnike podjetja:

 • 1971: V Franciji je bilo ustanovljeno prvo tuje prodajno podjetje “Theben S.a.r.l.”.
 • 1973: Z ustanovitvijo hčerinske družbe PEZET GmbH za tehnologijo orodij in plastike je bila proizvodnja v Haigerlochu še razširjena.
 • 1992: V Milanu je bila ustanovljena italijanska prodajna podružnica “Theben Srl”.
 • 1996: s prevzemom in ustanovitvijo hčerinske družbe Timeguard Ltd. v Londonu je Theben investiral v prodajo v Veliki Britaniji.
 • 2001: Podjetje se je tudi na področju rešitev OEM postavilo širše in ustanovilo prodajni oddelek “tts – theben tehnični sistemi”.
 • 2007: S prevzemom High Technology Systems AG, Švica (HTS), izumitelj detektorja prisotnosti – Theben (Švica) AG postane Theben HTS AG.
 • 2008: Theben se ukvarja s pametnim merjenjem in je trenutno prvo in edino podjetje, ki lahko ponudi ‘gateway’, odobren v skladu s certifikatom PTB-A 50.7.
 • 2010: Udeležba na azijskem trgu se znatno razširi in odpre se podružnica v Singapurju.
 • 2013: Z ustanovitvijo podružnice na Nizozemskem leta 2013 se je prisotnost na lokalnem trgu močno razširila.
 • 2017: štirje naenkrat! Theben ustanavlja podružnice in podružnice na Švedskem, Finskem, Norveškem in v Avstraliji.
 • 2018: Sistem pametnega doma LUXORliving nadgradi stari LUXOR sistem.
 • 2020: BSI certificiranje Smart Meter Gateway CONEXA 3.0 Performance

 

Theben tudi danes ostaja vodilno podjetje na področju avtomatizacije zgradb. S svojimi sistemi LUXORliving nudijo sodobne rešitve za avtomatizacijo vašega doma. Z njihovimi rešitvami je v vašem domu poskrbljeno za visok standard udobja.

Izdelke proizvajalca Theben si lahko ogledate v naši spletni trgovini:
Preveri v e-trgovini

V Elektronabavi vam nudimo kompleten sistem za pametno hišo, tudi z vgradnjo in zagonom. Za uporabo in programiranje sistema smo izobrazili več inštalaterjev, katerih odzivi nad sistemom so zelo navdihujoči. V kolikor vas zanima več o samem sistemu, ali pa vas zanima predstavitev in tečaj, se za več informacij obrnite na: janez.inglic@elektronabava.si.

Janez Inglič

janez.inglic@elektronabava.si

Janez Inglič je zaposlen v Elektronabavi kot specialist za elektroinštalacijske materiale.